main logo
623

Putoare în Chișinău. Zernoff: Responsabilii recurg la dezinformare

Uzina de producere a etanolului Zernoff funcționează în ciclu închis și asigură o siguranță completă a mediului, iar comentariile mai multor foști oficiali, potrivit cărora defectarea instalațiilor de tratare de la Chișinău ar putea fi legată de deșeurile lichide provenite din producția de etanol sunt false.

Putoare în Chișinău. Zernoff: Responsabilii recurg la dezinformare

Astfel comentează compania Zernoff, acuzațiile la adresa sa privind mirosul urât din Capitală, transmite Știri.md.

Potrivit unui comunicat emis presei, din octombrie 2016, uzina de producere a etanolului Zernoff a trecut la un ciclu de producție închis, care a exclus complet trimiterea fracției lichide către stațiile de tratare. 

Potrivit Zernoff, această tehnologie a eliminat, de asemenea, posibilitatea tehnică de a arunca orice deșeuri în râu, iar acest lucru, a fost confirmat prin verificări oficiale periodice care au fost efectuate în situații similare în anii precedenți.

„Noi înșine suntem locuitori ai Chișinăului și considerăm absolut inacceptabil deversarea oricăror deșeuri în râu. Ne îngrijorează faptul că cei responsabili recurg la dezinformare, iar speculațiile capătă statut de informații veridice. Vom organiza ziua ușilor deschise pentru a arăta cum funcționează uzina”, a declarat Dementii Smokvin, director de producție la Zernoff.

Mai mult, compania anunță că în următoarele zile, jurnaliștii și bloggerii vor participa la una din zilele ușilor deschise pentru a face cunoștință cu activitatea ciclului închis al producției de etanol și pentru a informa publicul despre cum funcționează acesta.

„Acest proces tehnologic închis este desfășurat în conformitate cu toate standardele ecologice de mediu ale UE. Noua tehnologie permite reducerea în mod semnificativ a volumului fracției lichide rămase, care este introdusă înapoi în producție pentru amestecarea cu noi materii prime.

A fost rezolvată complet problema de colectare și reciclare a produselor secundare. În acest scop, compania a investit în jur de 7 milioane de euro și, împreună cu parteneri din Germania, a instalat cele mai moderne echipamente cu tehnologii inovatoare. Acest fapt a permis obținerea din filtratul de cereale a unui produs cu conținut înalt de proteină – DDGS, folosit pentru hrana animalelor, pe care compania îl exportă în Israel, Turcia, România și alte țări. De asemenea, cu ajutorul unor echipamente moderne, produse în Danemarca, compania colectează tot dioxidul de carbon emis în timpul producției de alcool, și îl vinde companiilor din industria alimentară din Moldova și România. 

Compania este certificată în conformitate cu sistemul internațional de calitate și siguranță ISO 9001 și auditată anual de către autoritățile certificate independente germane și românești, care asigură securitatea completă a producției pentru oameni și mediul înconjurător”, precizează Zernoff.

Știri.md menționează că uzina de producere a etanolului Zernoff și-a început activitatea la Chișinău din anul 2001. Aceasta are 250 de angajați și aproximativ alte 500 de persoane lucrează la unitățile de producere și furnizare de cereale, logistică și vânzări de produse finite. 

Luni, Procuratura Generală s-a autosesizat în baza informațiilor publicate în presă despre mirosul neplăcut care persistă în municipiul Chișinău și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a pierderilor cauzate. 

Totodată, pentru a cerceta cauzele poluării surselor de apă din Chișinău, a fost format un grup de anchetă, care include procurori și angați ai Serviciului de Informații și Securitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării