main logo
374

PSRM propune soluții pentru ameliorarea situației din bazinul râului Bâc

Deputatul Adrian Lebedinschi susține că situația ecologică din bazinul râului Bâc, pe teritoriul municipiului Chișinău, este deplorabilă.

PSRM propune soluții pentru ameliorarea situației din bazinul râului BâcPSRM propune soluții pentru ameliorarea situației din bazinul râului Bâc

Potrivit parlamentarului, aceasta s-a creat din cauza nepăsării cetățenilor, care aruncă deșeuri lângă râu sau chiar în apă, dar și din cauza agenților economici care admit scurgeri de ape neepurate în Bâc, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presă, Adrian Lebedinschi a dat exemplul zonei industriale Pruncul, unde s-a constituit un baraj din materiale de construcție, care împiedică cursul apei. Baraje formează și alte deșeuri, cum ar fi PET-uri aruncate la nimereală.

Adrian Lebedinschi a declarat că Partidul Socialiștilor propune elaborarea unui studiu de fezabilitate și a proiectelor tehnice, acolo unde acestea lipsesc, pentru sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, dar și pentru cele de epurare a apelor. Se solicită și un management adecvat al deșeurilor solide și organice, conform standardelor existente.

Potrivit deputatului, accentul pe construcția unor instalații moderne sau pe reconstrucția instalațiilor existente. Este necesară extinderea și renovarea sistemului de canalizare și construcția stațiilor de epurare în localitățile din Chișinău unde astfel de sisteme nu există. Ar fi benefică crearea sau concesionarea serviciului de aprovizionare cu apă și canalizare, dar și de epurare a apelor uzate în fiecare localitate din municipiu.

Deputatul mai consideră că Agenția Ecologică de Stat ar trebui să efectueze controale la toți agenții economici din perimetru râului Bâc. Acolo unde sunt depistate neconformități, să fie stabilite termene pentru înlăturarea lor. În caz contrar, să fie aplicate sancțiuni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării