main logo
891

PSRM: PAS nu vorbește despre jaful bancar, pentru că a participat la el

Deputatul Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, afirmă că cei din Partidul Acțiune și Solidaritate nu mai vorbesc despre întoarcerea miliardului sustras din sistemul bancar, „pentru că ei înșiși fac parte din banda care a participat la jaful țării”.

PSRM: PAS nu vorbește despre jaful bancar, pentru că a participat la elColaj: știri.md

Țîrdea, care este candidat al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, a solicitat să fie inițiate cauze penale nu numai împotriva potențialilor beneficiari ai fraudei, ci și împotriva participanților și complicilor furtului, cum ar fi miniștri, viceminiștri, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit socialistului, baza furtului miliardului a fost pusă pe 25 septembrie 2014, prin hotărârea Guvernului Leancă, din care făcea parte Maia Sandu. „În acea zi, Guvernul Leancă și-a asumat răspunderea pentru adoptarea legii criminale nr. 187 din 28 septembrie 2014, care a făcut posibil ca Banca Națională să acorde credite băncilor comerciale sub garanția restituirii acestor împrumuturi de către stat. Maia Sandu, care a participat la ședință ca membru al cabinetului de miniștri, a votat și ea pentru această hotărâre ”, a subliniat Bogdan Țîrdea.

Deputatul a comunicat că, imediat după această votare, pe 7 noiembrie 2014, a avut loc o ședință secretă a Guvernului. „Maia Sandu nu a participat, ci l-a trimis pe viceministrul educației Igor Grosu”. Acesta susține că, în cadrul acelei ședințe, a fost votată o Hotărâre secretă nr. 938 din 13 noiembrie 2014, prin care Guvernul Leancă a aprobat prima tranșă în valoare de 9,5 miliarde de lei pentru cele trei bănci problematice – BEM, Unibank, Banca Socială.

„Fiți atenți la procesul-verbal al ședinței. Iurie Leancă a făcut o propunere Comitetului de stabilitate financiară pentru salvarea băncilor, explicând că Dodon și Usatîi au făcut declarații despre problemele existente la aceste bănci, iar acest lucru ar putea duce la prăbușirea sistemului. Prin urmare, trebuie de alocat bani cât mai repede posibil, pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Proiectul a fost prezentat de către Drăguțanu, atunci guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, fiind susținut de Candu, Filip, Arapu. Aceștia dădeau asigurări că există filtre, că SIS și Banca Națională vor monitoriza banii. Grosu nu a spus niciun cuvânt, susținând în tăcere toate proiectele”, afirmă Bogdan Țîrdea.

Deputatul se întreabă cum, după toate acestea, Igor Grosu, liderul interimar al PAS, va lupta împotriva corupției? „El, care a jefuit milioane de moldoveni și i-a făcut să plătească 25 de miliarde de lei în 25 de ani, vorbește de dreptate? Și dacă capul de listă la PAS participă la furtul miliardului, ce să mai vorbim despre ceilalți? Acum înțelegeți de ce partidul PAS nu mai vorbește despre întoarcerea miliardului, nu cere lui Merkel, Macron și UE să returneze banii de la companiile offshore occidentale? Vă dați seama de ce nu cer de la UE, SUA, Kövesi și alții  să-i rețină pe Leancă, Plahotniuc, Drăguțanu și restul infractorilor? Pentru că ei înșiși fac parte din banda care a participat la jaful țării. Și pentru că participanții la furt sunt sponsorii lor”, a mai spus Bogdan Țîrdea.

Parlamentarul a cerut inițierea dosarelor penale împotriva participanților la votarea Hotărârii din 25 septembrie 2014 și 7 noiembrie 2014.

PAS nu a comentat, până la ora difuzării știrii, acuzațiile deputatului PSRM. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării