232
0
Protest la Primărie: Un grup de tineri cer mai puține mașini și mai multe piste pentru bicicliști
232
0

Vor mai puține mașini pe stradă, dar mai multe piste pentru bicicliști și deșeuri reciclate ca în Europa.

Cu gândul la starea mediului care se înrăutățește pe zi ce trece, un grup de tineri au mers, în marș, până la primărie ca să le ceară de la autorități măsuri imediate, începând cu Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Reprezentanții primăriei însă nu i-au băgat în seamă manifestanți. Nici ei nu au insistat să intre în clădire și au plecat fără să le transmită revendicările. 

Tinerii au de gând să facă astfel de manifestații o dată pe lună, iar prima a avut loc în martie.

„Problema este globală. Reușesc să strângă mai repede bani pentru catedrala care a ars, dar nu-și bat capul de mediul în care trăim”.

„Pe mine mă îngrijorează că nu există o sortare a deșeurilor și o reciclare a deșeurilor. Chiar dacă ni se pare că se poluează departe, asta ajunge și la noi și ne afectează și pe noi”.

„Vreau să trăiesc încă câțiva zeci de ani într-o lume cu aer și apă curată”.

Tinerii au mers în marș până la ușile primăriei, pentru a aminti autorităților că orașul se sufocă de la poluare.

„Cerem și o gestionare eficientă a deșeurilor cu accent pe colectarea selectivă a acestora. Noi vrem acces în Consiliul Municipal, vrem să discutăm cu cei responsabili de aceste politici de mediu”.

Alaiul manifestanților a atras și atenția trecătorilor. Iar dacă unii spun că susțin cauza tinerilor…

„Da, fac o faptă bună. Te-ai alătura și tu grupului? Da, dar acum n-am timp”.

„Deja le voi spune la toți care vând pachetele acestea de plastic, să încerce ei să înghită o bucățică de pachet și să vadă cum s-ar simți”.

Totu-i poluat, totul care ne distruge sănătatea, și la viitor. – D-voastră folosiți pungi de plastic? – Rar”.

Alții, însă, nu s-au arătat convinși de manifestație.

„Nu văd sensul acestei mișcări. Suntem în Moldova. Cum credeți, vor schimba prin protestul acesta ceva?”

„Cred că nu avem o gândire strategică. Îți pare că este o problemă care nu neapărat o să mă afecteze pe mine, în viitorul meu de mâine. Cred că asta este marea noastră problemă”.

Tinerii au cerut de la autoritățile din Chișinău soluții pentru reducerea numărului de mașini și reabilitarea stației de epurare din oraș. Vor și piste mai multe pentru bicicliști. Niciun funcționar însă nu a coborât la ei. Iată și de ce.

„Cetățenii respectivi nu au intrat în primărie, nu au înregistrat o intervenție din partea noastră. O să informăm și noi cu toată lumea și o să luăm act”, Vasile Chirilescu, responsabil Relații Publice, primăria Chișinău.

Aceasta este a doua oară când grupul de tineri protestează pentru salvarea mediului. În martie, aceștia au defilat într-un marș, oprindu-se în fața Guvernului. Acțiunea face parte dintr-o mișcare globală.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter