main logo
577

Protest: Condițiile în care începe școala i-a nemulțumit pe părinți

Azi, 1 septembrie, elevii revin la studii, dar nu toate instituțiile de învățământ sunt deschise.

Protest: Condițiile în care începe școala i-a nemulțumit pe părinți

Potrivit Ministerului Educației, circa 100 de școli din Chișinău și Bălți vor rămâne închise, pentru că sunt foarte mulți copii în clasă și este greu de asigurat distanța socială de 1 metru recomandată pentru prevenirea răspândirii COVID-19, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Profesorii din țară sunt încă reticenți la efectuarea vaccinului și nici nu sunt de acord cu testarea o dată la două săptămâni. Între timp, prim-ministra Natalia Gavrilița a făcut o declarație supărătoare vizavi de ei pentru care, ulterior, a adus scuze.

Dacă în anii precedenți, adică 2019, 2020, inclusiv 2021, studiile s-au efectuat de la distanță, în regim online, anul curent - 2022, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a luat decizia să permită elevilor și studenților să revină în băncile școlilor și universităților, pentru ca procesul educațional să aibă cât mai puțin de suferit. Cel puțin aceasta este decizia de moment.

Totodată, CNESP obligă profesorii din țară să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămâni din 1 septembrie, din cont propriu, în cazul în care nu vor să se vaccineze sau, dacă au vreo contraindicație privind efectuarea vaccinului, să prezinte dovada medicală. Profesorii sunt reticenți și la una, și la alta. Totuși, avem un liceu cu o rată de vaccinare de 90 la sută printre cadrele didactice.

La Chișinău, primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat decizia CNESP în partea respectivă – nulă.

Un laborator privat din Capitală s-a oferit să testeze gratuit toţi profesorii din ţară până la începerea noului an de studii. Conducerea companiei susţine că vrea astfel să vină în sprijinul cadrelor didactice în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii i-a obligat pe cei nevaccinaţi să prezinte un test negativ la fiecare două săptămâni.

Recent, prim-ministra Natalia Gavrilița a făcut o declarație supărătoare la adresa profesorilor. Ea a spus la o emisiune tv că „profesorii care refuză vaccinarea să-și caute o altă ocupație”. Mai târziu, aceasta a adus scuzele de rigoare pe pagina sa oficială de Facebook. Tot ea a anunțat cu referire la prognozele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Republica Moldova că ne așteaptă 3.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 pe zi.

Apropo, azi nu vor fi careuri! Chiar și așa, Poliția a pregătit un set de sfaturi pentru părinți și copiii lor.

Este de menționat că, chiar de 1 septembrie, un grup de părinți, indignați de decizia CNESP, prin care din septembrie elevii trebuie să mențină 1 metru distanță între ei, se va aduna în fața Guvernului pentru a protesta pașnic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării