main logo
496

Propunerea Tiraspolului privind persoanele cu datorii la facturi

Termenul de prescripţie pentru persoanele cu datorii la serviciile de utilităţi publice va creşte de la trei la cinci ani.

Propunerea Tiraspolului privind persoanele cu datorii la facturi

Aceasta prevede un proiect de lege elaborat de guvernul autoproclamatei RMN, care vizează îmbunătăţirea situaţiei din locativ-comunal al Transnistriei, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul guvernului din regiune, viceministrul dezvoltării economice, şeful Departamentului energetică şi locativ-comunală, Alexandr Goriţa, a explicat necesitatea adoptării legii prin faptul că, astăzi, în Transnistria există circa 20.000 de persoane cu datorii la serviciile comunitare de utilităţi publice, iar suma datoriilor consumatorilor a depăşit 150 mil. de ruble ($9,3 mil.).

„Conform legislaţiei în vigoare, întreprinderile furnizoare de energie pot recupera banii prin instanţa de judecată numai în decurs de trei ani. În acelaşi timp, înainte de a se adresa în judecată, întreprinderile sunt obligate să recurgă la întreaga gamă de măsuri ce pot fi luate până la procesul de judecată: înmânarea prescripţiei debitorului, propunerea achitării în rate etc. Procedura este îndelungată, iar după trei ani nici chiar instanţa nu va putea dispune recuperarea datoriilor. Având în vedere faptul că întreprinderile de prestare a serviciilor către populaţie îşi datorează una alteia pentru energie electrică, căldură, gaze, aceste datorii rămân pentru totdeauna", a spus el.

Potrivit lui, în lupta cu plătitorii neoneşti vor fi folosite şi alte metode. În special, vor fi acordate penalităţi şi impuse restricţii la furnizarea anumitor servicii.

Premierul transnistrean a recunoscut că „situaţia din sectorul locativ este destul de complicată".

„Uzarea reţelelor, a infrastructurii variază de la 70% la 90%. Şi în această situaţie, căutarea unor surse suplimentare de finanţare a programelor de investiţii este extrem de importantă. Nu majorăm tarifele pentru populaţie. Prin urmare, trebuie să depunem toate eforturile pentru ca cel puţin aceşti bani veniţi pe conturi din partea populaţiei şi persoanelor juridice să ajungă la timp la întreprinderi. Dacă situaţia va rămâne aceeaşi ca şi astăzi, nu ne va ajunge bani pentru ca în următorii 3-5 ani acest grad de uzură de 70-90% să-l reducem măcar la 50-60% şi să ne îndepărtăm de punctul critic", a concluzionat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării