main logo
3385

Promo-Lex: Zeci de încălcări, înregistrate în două ore de votare

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale care au loc duminică, 5 noiembrie, a prezentat primele încălcări înregistrate oficial.

Promo-Lex: Zeci de încălcări, înregistrate în două ore de votareFoto: Simbol

Până la ora 09:00, Asociația Promo-LEX a recepționat 141 de semnalări de incidente de la observatori, 44 de incidente fiind deja prelucrate, iar celelalte urmând a fi prelucrate, transmite Știri.md.

Potrivit directorului de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, au fost înregistrate restricționări ale accesului observatorilor, a fost întrerupt procesul de filmare, dar și s-a încălcat dreptul la secretul votului.

„Am constatat că au avut loc patru cazuri de restricționare a accesului observatorilor sau de obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare. În secția 1, orașul Cahul, secția 202, sectorul Râșcani, Chișinău, secția 58, sectorul Botanica, secția 32, sectorul Botanica. Precizăm că în toate aceste patru cazuri a fost vorba despre, mai curând, necunoașterea legislației naționale de către funcționarii electorali. Către ora 07:00, observatorilor li s-a permis accesul, dar problema a constat în faptul că aceștia au fost admiși practic cu cinci minute, zece minute înainte de ora șapte și nu așa cum au fost aceștia instruiți, astfel încât să reușească să vadă tot procesul de pregătire a secțiilor de votare”, a declarat Nicolae Panfil.

Un alt tip de incident constatat ține de deficiențele în funcționare a sistemului informațional automatizat de stat.

„Aici au avut loc erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor, accesul la Internet. În total am numărat șapte cazuri”, a spus directorul de program din cadrul Promo-LEX.

Totodată, au fost înregistrate zece cazuri de întrerupere a procesului de filmare în secțiile de votare. Promo-LEX informează și despre prezența materialelor de publicitate și a panourilor electorale în raza secțiilor de votare. În acest sens au fost constatate trei cazuri. În șapte cazuri nu au fost sigilate urnele de vot conform procedurilor legale, au fost rupte sigiliile sau au fost deteriorate.

„Un alt timp de incident sesizat de observatori ține de încălcarea secretului votului și în acest sens au fost identificate cinci cazuri”, a specificat Nicolae Panfil.

Observatorii au constatat și deschiderea a 107 secții de votare până la ora 07:00 sau după ora 07:00.

Știri.md amintește că astăzi, 5 noiembrie, în R. Moldova au loc alegeri locale generale, iar cele aproape 2.000 de secții de votare sunt deschise de la ora 07:00 până la ora 21:00.

Astfel, centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor asigura înregistrarea la reședința temporară a studenților și elevilor cu drept de vot înmatriculați la instituțiile de învățământ în localitatea respectivă.

Cetățenii vor primi cel puțin două buletine de vot de la membrul biroului electoral al secției de votate, în funcție de unitatea teritorial-administrativă unde vor vota.

În cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie nu va fi organizat exit-poll.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării