main logo
658

Promisiunile făcute de Igor Dodon și Maia Sandu de Zilele Diasporei

La Chișinău au fost lansate vineri, 16 august, Zilele Diasporei, printr-un eveniment special desfășurat la Palatul Republicii.

Promisiunile făcute de Igor Dodon și Maia Sandu de Zilele DiasporeiFoto: cotidianul.md

Acesta întrunește peste 200 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotarele țării, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Oficialii prezenți la eveniment au îndemnat reprezentanții diasporei să revină în țară pentru a contribui împreună la dezvoltarea țării.

Șeful statului Igor Dodon a afirmat la deschiderea evenimentului că cei peste 1 mln de cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare, transmit anual acasă circa 30 mlrd de lei, ceea ce constituie echivalentul a jumătate din bugetul statului pentru un an.

Igor Dodon a dat asigurări că își dorește ca guvernul actual de la Chișinău să activeze pentru un mandat complet, de patru ani. 

În ceea ce privește prioritățile politicii externe, șeful statului a declarat că toate acordurile semnate cu UE vor rămâne în vigoare și urmează a fi implementate, pentru a schimba calitatea vieții, aici, la noi acasă. Dodon a optat însă și pentru îmbunătățirea relațiilor cu alți parteneri externi ai țării noastre.

La rândul său, premierul Maia Sandu a spus că mulți dintre cetățenii țării „au plecat peste hotarele țării noastre nu din plăcere, ci au fost forțați să plece, întrucât nu au existat oportunități, din cauza unor politicieni corupți”. 

În acest context, una dintre prioritățile guvernului de la Chișinău este de a crea condiții astfel încât să se întoarcă acasă cât mai mulți cetățeni plecați peste hotare.

„Diaspora a fost un element important în lupta împotriva regimului oligarhic și în lupta pentru democrație. Moldova are nevoie de voi, are nevoie să puneți umărul la procesul complicat de repornire a proceselor democratice. 

Oricât de greu va fi, trebuie să schimbăm lucrurile. Guvernul și diaspora împărtășesc dorința de a face viața cetățenilor mai bună. Ne dorim ca lucrurile să se întâmple foarte repede, dar sunt niște procese complicate”, a afirmat Maia Sandu. 

Tradițional, Zilele Diasporei se desfășoară anual, la sfârșitul săptămânii a treia din luna august. În acest an, Zilele Diasporei sunt organizate în perioada 12 - 17 august. 

În acest interval, vor fi organizate mai multe evenimente, inclusiv un iarmaroc de caritate și expoziția „Moldova de oriunde”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării