main logo
1003

Proiect: Ce se va întâmpla cu unele credite luate de moldoveni

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a elaborat şi iniţiază procedura de promovare a proiectului Legii de modificare a unor acte legislative, scopul de bază al căruia constă în minimizarea riscurilor de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice şi protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară.

Proiect: Ce se va întâmpla cu unele credite luate de moldoveni

În cadrul conferinţei de presă, organizată la agenţia Infotag, vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip, a subliniat că obiectivul proiectului de amendamente vizează îmbunătăţirea cadrului legal aferent activităţii organizaţiilor de creditare nebancară (OCN) în vederea protejării drepturilor consumatorilor, transmite Știri.md.

Potrivit lui, deşi sectorul OCN înregistrează un trend ascendent, există anumite riscuri care însoţesc această dezvoltare spectaculoasă, cel mai vizibil fiind supra-îndatorarea populaţiei.

"Prin proiectul dat de modificări, autoritatea de supraveghere propune introducerea unor norme şi pârghii de atenuare a riscurilor cuantificate pe piaţă ce ţin de costurile supradimensionate şi nejustificate ale împrumuturilor - riscuri, care au fost observate, inclusiv de experţii internaţionali", a menţionat vicepreşedintele CNPF.

Şefa Direcţiei generale creditare nebancară din cadrul CNPF, Alina Cebotariov, a menţionat că modificările propuse au fost consultate cu instituţiile financiare internaţionale şi vor permite temperarea gradului de împovărare a populaţiei prin introducerea de noi reglementări de creditare responsabilă, inclusiv cerinţe privind condiţiile şi modul de evaluare a capacităţii clientului de rambursare a creditului nebancar.

"Potrivit proiectului de modificări, OCN urmează să raporteze la birourile istoriilor de credit, fapt ce va permite entităţilor de a se proteja de creditarea multiplă a unor persoane neoneste şi de a curma practicile abuzive de inducere în eroare a consumatorilor. 

O altă modificare propusă vizează anumite concretizări referitor la interzicerea acceptării de către OCN a fondurilor rambursabile de la public, care reprezintă o precondiţie conceptuală privind modul de desfăşurare a activităţii de către OCN", a spus Cebotariov.

De asemenea, în vederea excluderii practicilor abuzive de acordare a împrumuturilor pe termen scurt cu aplicarea unor costuri exagerate, CNPF propune plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar, astfel încât valoarea acestora să nu depăşească valoarea împrumutului iniţial contractat. 

Totodată, pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice în sumă de până la 50.000 de lei, se propune interzicerea modificării condiţiilor contractuale în defavoarea clientului, care presupun o supra-plată faţă de OCN. 

După consultarea şi avizarea proiectului de lege de către Guvern şi instituţiile interesate, documentul urmează să fie expediat Parlamentului spre adoptare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării