main logo
2640

Programul Satul European: La Chetrosu a apărut iluminat stradal

Circa cinci mii de locuitori din satul Chetrosu, raionul Drochia, se pot bucura în prezent de iluminatul stradal datorită Programului „Satul European”.

Programul Satul European: La Chetrosu a apărut iluminat stradal

În acest scop localitatea a beneficiat de peste 700 de mii de lei din bugetul de stat prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, după ce în 2022 administrația locală a depus un proiect în acest sens, transmite Știri.md cu referire la Moldova1.md.

„E foarte bine cu iluminat stradat, chiar parcă suntem la oraș”, spun sătenii.

După zeci de ani de beznă pe ulițele satului, locuitorii din Chetrosu, Drochia, se pot bucura de iluminatul stradal. Aceștia susțin că, după lăsarea întunerciului, puțini se încumentau să iasă din case.

„Era foarte greu anterior, era mai anevoios, trebuia să te duci cu copilul, să meargă câte 2-3 persoane, ca să nu se teamă seara, sunt persoane care vin de la serviciu mai târziu, sunt copii care se duc la bunei, sau au activități”, susține Marina Dudnic, locuitoare a satului Chetrosu.

„Până la iluminarea satului cădea lumea prin borți, prin canalizare, au fost cazuri. În timpul de față, e iluminat tot satul și străzile sunt făcute toate. Vin salvările știu străzile, de un caz pentru pompieri, tot așa, străzile sunt iluminate, și ajung la timp”, spune Grigore Zuza, locuitor din Chetrosu.

„Acum este foarte bine că s-a iluminat tot satul. Copiii vin seara de la cercul de dans, care au ore adăugătoare, vine lumea de la serviciu, sunt mulți care lucrează până mai târziu, dimineata se duc devreme și e comod”, conchide Natalia Prodan.

Iluminatul străzilor din satul Chetrosu a început în 2020. Autoritățile locale au reușit să beneficieze de un proiect de 225 de mii de lei, lansat de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, iar astfel s-a reușit iluminarea a patru km de drum. Totodată, primăria a reusit din bugetul local să ilumineze alte patru străzi din sat, însă pentru ceilalți 14 km de drum nu au ajuns bani, astfel că, în 2022, după lansarea programului „Satul European”, administrația locală a hotărât să participe la concurs.

„În 2022, am câștigat Iliminarea stradală - extinderea, suma totală e de 735 de mii de lei, au rămas dacă 10 procente din tot iluminatul satului, ca să fie iluminat, dar restul toate străzile din localitate sunt iluminate, lumea seara chiar îi văd deseori, iese la plimbare, se plimbă, sunt multumiti. La „Satul European Expres” am participat cu reparația tavanului la Casa de cultură, s-a petrecut licitația, urmează să semnăm contractul cu agentul economic. Este binevenit că sunt aceste investiții care ne permit să facem lucrări, să le implementăm”, menționează primarul satului Chetrosu, Aliona Eșanu.

În total în țară, au fost lansate 942 de proiecte de dezvoltare rurală - 497, în cadrul „Satului European”, și 399, în cadrul „Satului European Expres”, iar cele mai multe vizează renovarea rețelelor de apeduct și canalizare, a clădirilor de menire socială, dar și iluminatul stradal. De la lansarea programului, 180 de proiecte au fost deja încheiate. Valoarea totală a investițiilor făcute de stat se ridică la peste două miliarde de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării