main logo
408

Profesorii vor fi obligați să pregătească mai puține rapoarte despre activitatea lor și a elevilor

Profesorii ar putea fi obligați să pregătească mai puține rapoarte despre activitatea lor și a elevilor.

Numărul de rapoarte pe care le fac profesorii ar putea fi redusProfesorii vor fi obligați să pregătească mai puține rapoarte despre activitatea lor și a elevilor.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a pregătit un document care prevede excluderea mai multor dări de seamă. Acesta a fost deja supus dezbaterilor publice, scrie publika.md.

Profesorii ar putea fi obligați să pregătească mai puține rapoarte despre activitatea lor și a elevilor. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a pregătit un document care prevede excluderea mai multor dări de aseamă. Acesta a fost deja supus dezbaterilor publice.

Viorica Daltă este dirigintele unei clase de a cincea. Ea are de prezentat 21 de acte despre activitatea elevilor.

Dacă documentul va fi aprobat, opt dintre aceste acte vor fi excluse și două vor fi modificate. Acum, profesoara prezintă date despre notele și absențele elevilor sau situația familială. Printre ele se numără și o dare de seamă despre conduita fiecărui copil în parte.

"Dacă eu înmulțesc aceste cinci - șase foi, luăm cinci, le înmulțesc cu 34 de copii pe care îi am, eu am 170 de foi. Sunt 170 de foi lunare. Dacă înmulțim cu nouă luni, se primesc o mie cinci sute și ceva de foi", a spus profesoara  Liceului Teoretic "Gheorghe Asachi", Viorica Daltă.

Mariana Lupu-Goriță este învățătoare. Ea spune că la fiecare sfârșit de semestru trebuie să facă șase rapoarte.

Pe lângă asta, mai trebui să elaboreze dări de seamă despre activitatea și conduita elevilor.

"Noi nu primim pentru aceasta surplus la salariu. Deci, toate foile, toate informațiile, inclusiv și accesul la Internet, toate sunt din contul fiecărui cadru didactic", a spus învățătoarea Liceului Teoretic "Gheorghe Asachi", Mariana Lupu-Goriţă.

Directorul Liceului Teoretic "Gheorghe Asachi" spune că propunerea Ministerului Educației este una salutabilă. Unele dintre rapoartele făcute de profesori sunt obligatorii încă din perioada sovietică și nu sunt chiar atât de necesare, spune el.

"Sunt un șir de rapoarte care se dublează. În așa fel, aceeași informație trebuie pusă la dispoziție în mai multe locuri", a spus directorul Liceului Teoretic "Gheorghe Asachi", Boris Volosatîi.

Șeful Direcției Învățământ Preuniversitar spune că multe dintre rapoartele elaborate de cadrele didactice erau folosite de alte instituții ale statului, iar pentru sistemul de educațional, acestea erau practic inutile.

"Profesorul școlar întradevăr să aibă timp mai mult pentru dezvoltarea personală și dezvoltarea profesională decât să fie antrenat în scrierea foarte multor rapoarte. Deci, sunt foarte multe rapoarte sau note informative pe care ei sunt obligați să le facă în ziua lecțiilor", a spus șeful Direcției Învățământ Preuniversitar, Valentin Crudu.

Și managerii de instituții de învățământ ar putea elabora mai puține acte, de la 40, la 26. Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, schimbarea va intra în vigoare din 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării