31 iul, 2019 10:34
398
0
Profesori turci, expulzați: Audieri privind legalitatea acțiunilor
31 iul, 2019 10:34
398
0

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică organizează audieri asupra rezultatelor investigării legalității acțiunilor întreprinse de către autoritățile competente în privința profesorilor turci, „expulzați” de pe teritoriul R. Moldova. Ședința are loc cu ușile închise.

Foto: ZdG.md

Un raport amplu referitor la întreg procesul privind declararea drept indezirabili a șapte profesori turci și transportarea acestora în țara de origine în pofida faptului că aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova se află pe masa Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului din 5 iulie, fiind transmis de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), transmite Știri.md cu referire la ZdG.md.

Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, declara atunci că nu poate oferi nicio informație despre datele care se conțin în raport, pentru că ar fi unul „secret” și că membrii Comisiei au nevoie de circa două săptămâni pentru a studia documentul, după care vor ieși în fața publicului cu declarații.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul țării în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea dreptului la libertate și siguranţă şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie, și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

Cei șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu.

SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter