main logo
1127

Produsele pirotehnice, vândute în piețe chiar dacă sunt interzise prin lege

Printre globulețe și ghirlande, pe tarabele din piață au apărut și produse pirotehnice. Chiar dacă legea interzice comercializarea acestora în locuri neautorizate, vânzătorii, totuși, le găsesc loc pe masă.

Produsele pirotehnice, vândute în piețe chiar dacă sunt interziseProdusele pirotehnice, vândute în piețe chiar dacă sunt interzise

Specialiștii recomandă oamenilor să fie atenți de unde cumpără focurile de artificii și, mai ales, cum le folosesc, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

Când au văzut camerele de luat vederi, comercianții care aveau tarabele pline cu petarde, dar și alte produse pirotehnice, au dispărut, de părcă nici nu au fost. Am încercat să vorbim cu vânzătorii din preajmă, însă aceștia au strâns din umeri.

În scurt timp s-a apropiat o femeie și a acoperit marfa cu o pătură. Oamenii care treceau pe alături, ne-au spus că au mai văzut în câteva locuri tarabe cu petarde. Aceștia spun că polițiștii ar trebui să pedepsească comercianții care vând neautorizat.

“Pitarda din China poate să pornească aici și să explodeze în altă parte. Nu mai spun că dacă se întâmplă ceva, câtă jale și câtă nevoie dacă e copil mai ales. La vamă nu trebuie să permită.”

“Este pericol pentru copii, nu cumpăr deloc, decât să pun viața în pericol mai bine evit.”

Specialiștii recomandă oamenilor care vor să cumpere focuri de artificii, să o facă în magazinele autorizate, unde vor fi informați cum să le folosească corect, pentru a evita incidentele neplăcute.

Mihail, specialist pirotehnică: “Semnul CE înseamnă că a trecut standardele europene. Numaidecât trebuie să alegeți un loc securizat, să fixați bine articolul pirotehnic cu zăpadă sau pietre. Fitilul, de regulă, este ascuns, îl dezlipiți și îl aprindeți cu mâna întinsă, nici într-un caz să nu stați deasupra. Dacă nu a funcționat, nu vă apropiați 5-10 minute. După aceasta vă apropiați și în așa mod îl împingeți, evident ca în față să nu fie nimeni.”

Potrivit poliției, vânzarea articolelor pirotehnice în locuri neautorizate este interzisă, iar persoanele care încalcă legea, riscă amenzi usturătoare. Potrivit serviciului de presă al Institutului de Medicină Urgentă, anual, în pragul sărbătorilor de iarnă, cel puțin zece oameni au de suferit din cauza petardelor sau a altor dispozitive pirotehnice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării