main logo
901

Produsele iQOS, impozitate și supuse acelorași restricții ca țigările

Produsele din tutun care nu arde (în special IQOS și Glo) vor fi supuse acelorași restricții și accize ca și țigările obișnuite.

Produsele iQOS, impozitate și supuse acelorași restricții ca țigările

 După ce ieri, Guivernul a dat aviz pozitiv pentru inițiativa venită din partea unui grup de deputați ACUM, astăzi documentul a fost votat în prima lectură de Parlament, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

Fumatul produselor din tutun care nu arde va fi restricționat asemeni țigărilor obișnuite. Adică, produsele heat-not-burn vor fi interzise în spații închise și semi-închise, în stații, în parcuri, pe terenuri de joacă și alte locații în care deja de trei ani e interzis fumatul obișnuit.

În prezent, țigările de tip heat-not-burn se accizează cu 87 de bani sau de 11 ori mai puțin decât un pachet de țigări obișnuite – 9,6 lei. Potrivit autorilor, pentru fiecare pachet de tip Heets, bugetul de stat pierde 8,7 lei. Aceștia au mai notat că în 2018 au fost importate 37.840.000 de țigări Heets utilizate pentru IQOS, ceea ce a cauzat prejudicii de circa 16,4 milioane de lei.

Autorii menționează că modificările care s-au făcut anterior au fost netransparente și în detrimentul bugetului de stat. 

„Au fost scutiri introduse netransparent la inițiativa fostului deputat democrat Corneliu Dudnic. Dar, Republica Moldova nu va face experimente pe sănătatea cetățenilor”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.

Poziția iQos

„Nu este nimic special făcut pentru IQOS, iar dacă se constată necesitatea ridicării accizelor este un proces normal. În acest caz, autoritățile de reglementare, Guvernul și Ministrul Finanțelor, trebuie să ia decizii luând în considerare atât mecanismul de taxare, cât și venitul mediu al populației. Philip Morris este reprezentat în mai mult de 180 de țări și peste tot compania gestionează afacerea în concordanță cu standardele locale, dar și internaționale. Nu are sens pentru o companie atât de mare să riște businessul încercând să aplice standardele neconforme, mai ales în Republica Moldova”, a declarat în cadrul unui interviu pentru AGORA Denis Zhogolev General Manager Philip Morris International în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării