main logo
3751

Produse alimentare vândute pe marginea drumului, un pericol

Canicula nu-i împiedică pe comercianții de la țară să vândă pe marginea drumului produse alimentare.

Produse alimentare vândute pe marginea drumului, un pericol

Brânză, lapte, carne – toate aceste produse pot fi văzute pe trotuarele de pe străzile adiacente Pieței Centrale din capitală. Chiar dacă alimentele stau la soare toată ziua, comercianții oricum susțin că marfa lor este proaspătă, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

33 de grade la umbră, la soare – spre 45. La marginea Pieţei Centrale din capitală, comercianţii care se laudă că au marfă „de la ţară” vând ouă, brânză şi lapte direct din găleţile scăldate de razele soarelui. 

Vânzătorii dau asigurări că toate produsele sunt proaspete. Mai mult, ei spun că vând de nevoie, pentru a face un ban de pâine sau servicii comunale.

„Noi trebuie să vindem ca să mâncăm ceva, să ne hrănim, să achităm comunalele. Lucrăm, creștem, trebuie să vindem – să trăim în ziua de astăzi. Aveți vânzări, cumpără lumea? Cumpără, măcar că este post, dar lumea cumpără, că le este a mânca și este product natural, de casă, crescut acasă. Dar nu este nimic că stă în soare? Nu-i nimic, fiindcă este proaspăt, a stat în frigider”.

Întrebându-i de ce nu stau în locurile speciale, unde se vinde carne și lactate, comercianții și-au acoperit marfa iar alții au luat-o la fugă. Chiar dacă nu este voie să vândă în astfel de condiții, vânzătorii ne-au spus că în locurile speciale sunt foarte mulți concurenți, iar taxele, pentru ei, sunt prea mari.

„Ce, vin de voie? E și normal că vin de nevoie”.

Unii cumpărători spun că niciodată nu procură asemenea produse, care stau toată ziua în soare și pe care se așează insectele.

„Nu-mi place acest lucru, eu nu cumpăr de afară așa ceva, când văd cum carnea proaspătă se vinde de pe ladă – nu-mi place deloc”.

Pe de altă parte, chiar dacă produsele alimentare nu sunt igienice, unii spun că le cumpără de la vânzătorii ambulanți, deoarece sunt siguri că produsul este natural și proaspăt.

„Îmi place să mănânc ceva autohton.”

Administrația Pieței Centrale ne-a spus că sunt foarte multe locuri libere în piață, dar comercianții nu doresc să vândă acolo.

„Avem 4 200 de locuri în piață dintre care 1.100 sunt libere. Aproximativ 1.300 de locuri sunt neautorizate. Ele sunt destinate anume pentru oamenii de la țară care p ot să-și vândă producția proprie”, a declarat Vitalie Granovschi, specialist în organizarea vânzărilor, Piața Centrală.

Medicii atenționează că produsele alimentare ușor alterabile păstrate în condiții neadecvate pot provoca intoxicații severe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării