main logo
1904

Producător de nuci, despre Guvernul Filip: Și-a șters picioarele de lume

„Monopolul s-a efectuat în Republica Moldova din anii 2016-2018, a fost monopolizată ramura, au pătimit peste 20 de firme, s-a sustras în jur de 400 de tone de miez, a fost ridicat, sechestrat, deschise dosare penale”.

Producător de nuci, despre Guvernul Filip: Și-a șters picioarele de lumeFoto: Europa Libera

Cel puțin, aceasta susține Alii Dumitraș, un producător de nuci care s-a trezit cu toată marfa arestată și cu termenul de valabilitate trecut după ce șefia Guvernului a fost preluată de Pavel Filip, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Domnul Filip, fostul prim-ministru, a făcut monopol la ramura dată, ca să lucreze doar cuscrul său și încă o firmă din Orhei. Domnul Filip niciodată n-a dat răspunsuri concrete, tot timpul a spus doar așa niște apușoară, pentru a spăla mintea la lume, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel. 

Noi deja am avut întâlnire la Ministerul Agriculturii, noi solicităm ca să ieșim cu un demers la Procuratura Anticorupție pentru a deschide dosare penale la toți ofițerii de urmărire penală, la toți procurorii PCCOCS care au intentat aceste dosare penale, care nu sunt legale, la toți agenții economici”, a spus Alii Dumitras pentru Radio Europa Liberă.

Producătorul de nuci spune că astăzi marfa este arestată la Chișinău, lângă Arca Moldovei, în frigider.

„Eu nu pot intra acolo, nu o pot vedea, nu pot nimic… înțelegeți un lucru, cum a fost aici făcut? Tot pachetul de documente cum se prezenta ani în șir, mergea, și când brocherul făcea pachetul de documente le dădea la Serviciul Vamal, Serviciul Vamal introducea lista, tot normal, și numai punea codul mărfii 0802 și deodată apărea cu roșu și nu vă putem elibera documentele, așteptați să concretizăm, la trei zile au venit doi mascați de la Bălți și au spus: nu vă supărați, dar marfa matale este arestată. În baza la ce arestați marfa? Eu sunt dator să o trimit în Polonia, pentru că el mi-a făcu transferul, trebuie să aștept bani de la dânsul, o parte de bani mi i-a dat, o parte trebuie să mii transfere. Nu mă interesează, eu îndeplinesc ordonanța.”

Întrebat care a fost motivul pentru care marfa a fost pusă sub sechestru, Alii Dumitraș a menționat că nu i s-a explicat nimic.

„Ei au procedat banditește, mă înțelegeți? El nu vede nimica decât a îndeplini ordinul cuiva, astea sunt două lucruri diferite. Da, a venit și a concretizat aici de două ori, ofițerul de urmărire penală și pe urmă Securitatea Vamală a fost, de două ori au luat lămuriri, toți au spus, da, noi am dat miezul de nucă, ne-am iscălit, am fost achitați.

Am scris o scrisoare la Serviciul Nord Vamal, a doua, a treia, pe urmă când mă trezesc, mă găsesc cu dosar penal. Toate întrebările când au apărut, au apărut la 1 ianuarie 2018 când s-a început a aresta marfa în fiecare zi. Noi ne-am îngrămădit toți agenții economici care se ocupau cu exportul miezului de nucă, am făcut o listă la Interprinderele date, am mers cu un Demers la Președintele Parlamentului, la Prim-Ministru, la Ministerul Economiei și la Serviciul Vamal, la cei de atunci. S-au înregistrat scrisorile prin anticameră tot, tot cum trebuie, până la momentul de față nu s-a dat nici un răspuns”, a susținut producătorul.

Ieri, în cadrul unei emisiuni de la TVR, ex-premierul Pavel Filip a menționat că va aștepta scuze publice de la Maia Sandu, după ce comisia care va analiza problema monopolului la exportul de nuci va veni cu o analiză.

Amintim că în toamna anului 2018, lidera PAS, Maia Sandu, a menționat în cadrul unei emisiuni că familia prim-ministrului a monopolizat exportul de nuci și dictează prețurile în țară.

Cu o reacție în acest sens a venit Pavel Filip, menționând că „este cel mai dureros și neplăcut atunci când sunt atacați cei dragi, cei care nu au nicio legătură cu politica”, dar se pare că dânsul „a uitat” de legăturile pe care le are cu unul dintre cei mai importanți agenți economici de pe piața nucilor.

Compania deţinută de Dumitru Vicol, cuscrul ex-premierului Pavel Filip, are o cotă de circa 20% pe piaţa nucilor şi miezului de nucă, susţine şeful executivului. Aceasta ar însemna vânzări de circa 20 milioane de dolari pe an, a scris mold-street.com.

Pavel Filip a respins în cadrul emisiunii Inprofunzime de la Pro TV, acuzaţiile privind monopolizarea exportului de nuci de către compania rudei sale, Dumitru Vicol, care deţine firma Monicol SRL.

Dacă compania Monicol deţine o cotă de 20%, apoi valoarea exporturilor ei se ridică la circa 20 milioane de dolari pe an.

Un alt exportator important este compania Maestro-Nut SRL, care anterior se declara lideră a pieţei şi care este deţinută de omul de afaceri sirian Rahmo Terek.

Anul trecut compania a fost obiectul unei anchete iniţiate de Serviciul Vamal, care încă nu a fost finalizată. În pofida anchetei compania a continuat să îşi desfăşoare activitatea şi îşi menţine poziţiile pe piaţă.

În acelaşi timp în 2013 compania Maestro-Nut a fost amendată cu 11 milioane de lei. O anchetă derulată de Fisc și Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a arătat că în anul 2012 Maestro-Nut ar fi cumpărat nuci și miez de nucă în valoare de peste 65 de milioane de lei, de la persoane fizice, inclusiv oameni aflați peste hotarele țării și persoane decedate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării