main logo
1171

Procuror: Platon nu a luat parte la furtul miliardului, dar am întrebări

Procurorul General declară că omul de afaceri Veaceslav Platon nu a luat activ parte la furtul miliardului, în 2014, însă acțiunile acestuia vor fi oricum investigate de anchetatori.

Procuror: Platon nu a luat parte la furtul miliardului, dar am întrebări

Totodată, Alexandr Stoianoglo spune că au rămas foarte multe întrebări și față de fostul premier Vlad Filat, chiar dacă acesta a fost condamnat și și-a ispășit deja pedeapsa, dar și față de Andrian Candu, care a ocupat funcția de ministru al Economiei pe vremea când se desfășura schema de preluare a banilor, o bună parte fiind transferați prin diferite metode nașului său de cununie, Vlad Plahotniuc, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „O nas,” de la Jurnal TV.

„Avem foarte multe întrebări față de domnul Platon, dar el la sigur nu a luat parte la furtul miliardului. În privința lui vom continua ancheta, nu exclud că multe dosare au fost inițiate la comandă pe numele lui Platon. Dar el a fost implicat în transferul unor sume de bani, nu sunt pregătit acum să spun dacă putem califica aceste acțiuni ca pe spălare de bani. Avem legislație care prevede tragerea la răspundere penală pentru spălare de bani, ne rămâne să evaluăm în ce măsură aceste acțiuni cad sub incidența Codului Penal și dacă răspunsul este afirmativ, dosarele vor fi transmise în instanță. Dacă acțiunile lui nu pot fi calificate în conformitate cu Codul Penal, se vor lua măsurile de rigoare”, a menționat Procurorul General.

Referitor la momentul în care Veaceslav Platon ar putea fi eliberat, Alexandr Stoianoglo menționează că procesul este unul destul de îndelungat, iar justiția din Moldova încă nu are practică în acest sens.

Și față de fostul premier Vladimir Filat procurorii au mai multe întrebări. „Filat tot a avut un grup de interese în furtul miliardului. Problema nu este doar în faptul de a-ți ispăși pedeapsa în închisoare. Trebuie să fie corect calificate acțiunile și cel mai important, să fie recuperate daunele aduse statului, ceea ce nu s-a întâmplat deocamdată, deși a fost pus sechestru pe averile sale”, a precizat Procurorul General.

Totodată, este verificată și activitatea deputatului Andrian Candu, finul lui Vlad Plahotniuc, care, în perioada când a fost furat miliardul, a ocupat funcția de ministru al Economiei. „Ministerul Economiei a avut un rol important în modificarea legislației în domeniul bancar și a emiterii garanțiilor de stat. Nu avem dovezi că banii ar fi fost transferați unor organizații afiliate lui Candu, însă investigăm acțiunile fiecărui funcționar de atunci”, a menționat șeful PG.

Procurorul General a prezentat, ieri, schema prin care au fost furați banii statului, în 2014, dar și informații despre când au început pregătirile în acest sens și ce instituții au fost implicate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării