main logo
784

Procuratura va insista pe agravarea pedepselor în dosarul Braguţa 1

Procuratura Generală a Republicii Moldova a anuntat astăzi că va face tot posibilul pentru a înăspri pedepsele condamnaților în dosarul Braguța 1.

Procuratura va insista pe agravarea pedepselor în dosarul Braguţa 1

În urma condamnării celor doi foşti inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, sentința a fost dictată de magistraţi după ce procurorii le-au demonstrat vina, se arată într-un comunicat emis de către Procuratură, transmite Știri.md.

Totuşi, în condiţiile în care partea acuzării a solicitat condamnarea tuturor celor şapte inculpaţi la pedepse reale cu închisoarea, inclusiv şi pe alte capete de acuzare, cum ar fi tortura, procurorii vor insista pe aceste poziţii, cu agravarea pedepselor. 

Magistraţii şi-au luat un termen de o lună pentru a pronunţa sentinţa motivată şi integrală, aceasta fiind fixată pentru 19 august 2019, atunci când, potrivit legislaţiei, procurorii vor putea lua cunoştinţă şi analiza, iar ulterior -  decide asupra textului apelului.

Amintim că, poliţiştii au fost acuzaţi de manifestarea consimţământului tăcit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile codeţinuţilor, procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţămîntul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţelor sub aspect de tortură, tratament inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa.

De notat că, aceasta este prima sentinţă în „cazul Braguţa”, pe rolul instanţelor de judecată fiind alte două dosare, expediate de procurori, în care, în calitate de inculpaţi figurează încă 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, inculpaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei, precum şi doi medici, acuzaţi de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării