Comunicați țării o știre importantă!×
1
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • 1
3
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • 1
3
694

Procuratura: Unele persoane au tergiversat eliberarea piloților

Unele persoane au tergiversat eliberarea piloților moldoveni ținuți ostatici în Afganistan. Anunțul a fost făcut astăzi de Procuratura Generală, care a venit cu precizări, dar fără a da nume concrete.

Autorităţile din mai multe instituţii din Republica Moldova, inclusiv Procuratura Generală, întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei privind cei doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan, transmite Știri.md

Pe acest caz a fost deschis şi un dosar penal, materialele căruia au fost secretizate, cercul de persoane implicate fiind strict limitat.

La finele anchetei vom veni cu detalii despre caz, care fără îndoială, vor face ca lucrurile să fie clare pentru toată societatea. 

La această etapă putem doar menţiona că, au fost întreprinse activităţi fără precedent pentru organele de drept din Republica Moldova, unele din ele cu risc major. 

Pe întreaga perioadă a anchetei s-a ţinut cont şi de consultanţa colegilor din alte state cu practici avansate pentru astfel de situaţii.

Tot la această etapă putem menţiona că, am constatat în cadrul măsurilor întreprinse mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversa procesul de eliberare a victimelor. 

Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje.

Vom anunța în modul corespunzător şi asupra acestor circumstanţe, la fel cum vom investiga şi ultimele declaraţii expuse în spaţiul public despre implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor.

Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, un mare grad de profesionalism şi responsabilitate, toate acestea având un rol esenţial în asigurarea securităţii celor doi moldoveni care au fost ţinuţi ostatici. 

În acest context, menţionăm că unele informaţii vehiculate în spaţiul public zilele acestea de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă să pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită operaţiunile speciale, aflate în desfăşurare, având în vedre faptul că cele două persoane încă nu sunt în custodia autorităţilor Republicii Moldova şi în deplină siguranţă. 

Este un caz care priveşte vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare inadecvată ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care prin acţiunile lor vor genera o turnură negativă în acest caz.

Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe ţări din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante, dar şi o mare discreţie. 

Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea în cele mai bune condiţii a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi ca ostatici în Afganistan, punând pe primul plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate niciun moment. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
Încă un dosar pe numele lui Veaceslav Platon, trimis în judecată
1
333
article image
Dosar penal pentru un bărbat care a filmat o nuntă cu drona
3
1144