16 iunie, 13:28
5 002
5
Procuratura R. Moldova solicită extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din SUA
16 iunie, 13:28
5 002
5

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Foto: știri.md

Potrivit unui comunicat remis presei, întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate procurorilor americani, transmite Știri.md.

"Cererea de extrădare are la bază Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, adoptată la New York la 15 noiembrie 2000, ratificată de Republica Moldova la 16 octombrie 2005, precum și în temeiul principiului reciprocității", se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Totodată, instituția menționează că concomitent, Procuratura Anticorupție a expediat recent autorităților americane o cerere de comisie rogatorie fiind solicitată efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, inclusiv ce vizează bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA.

"În zilele imediat următoare, PCCOCS care investighează o altă cauză penală în privința numitului, urmează să expedieze o cerere de comisie rogatorie autorităților din SUA.

Ambele cereri de comisie rogatorie sunt înaintate în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar", subliniază PG.

Știri.md amintește că punerea sub învinuire a lui Vladimir Plahotniuc vizează episodul la care procurorul general s-a referit în briefingul de presă din 18 mai 2020, cu privire la care au fost înaintate pe 3 capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. 

Potrivit legii, două din aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru un termen de până la 15 ani

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter