main logo
487

Procuratura Anticorupție refuză procesul cu referire la reporterul RISE

Procuratura Anticorupție (PA) a refuzat începerea urmăririi penale din lipsa faptului infracțiunii în cazul filării jurnalistei RISE Moldova Liuba Șevciuc de către un „provocator de meserie”.

Procuratura Anticorupție refuză procesul cu referire la reporterul RISEFoto: Știri.md

Informația a fost confirmată, la începutul lunii mai, curent, pentru RISE Moldova, de către procurorul-șef interimar al PA, Adriana Bețișor, transmite Știri.md cu referire la media-azi.md.

Liuba Șevciuc susține că acest caz demonstrează faptul că în calitate de jurnalist „nu-ți poți face meseria în siguranță în Republica Moldova”.

Reporteri RISE, urmăriți de „provocatori”

RISE Moldova a publicat, pe 31 octombrie, un articol în care se relata că Liuba Șevciuc a început să fie urmărită a doua zi după ce a participat la realizarea publicată investigația „Paradisul oligarhului”, despre vilele din străinătate ale președintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc.

Informația despre presupusa urmărire a reporterului a fost oferită jurnaliștilor RISE Moldova, la 28 septembrie, în Chișinău, de către o persoană, care s-a recomandat drept Veaceslav Galoi și care în cadrul discuțiilor cu jurnaliștii de la RISE Moldova s-a prezentat drept agent sub acoperire al Centrului Național Anticorupție (CNA), afirmând că lucrează și pentru alte structuri de forță. 

Acesta susținea că Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției ar fi dat ordine ca jurnaliștii RISE să fie urmăriți. Galoi a declarat jurnaliștilor că deține și alte informații, dar pe care le va furniza doar dacă va semna un acord de colaborare secret cu ei.

Anterior, presa a scris că acesta a fost implicat în mai multe provocări și situații care s-au soldat cu rețineri ale unor persoane cu funcții publice sau a unor oameni de afaceri.

Numele lui Veaceslav Galoi a figurat și în scandalul privind donația oferită de compania „Dufremol” Partidului Acțiune și Solidaritate. Până în prezent, el nu a dat explicații publice pe marginea faptelor în care ar fi fost implicat.

Poliția s-a autosesizat în urma apariției articolului

Poliția a anunțat, imediat după apariția în presă a articolului RISE Moldova, că a inițiat o anchetă pentru a verifica aceste informații.

Tot în acea perioadă, reprezentanții CNA au negat că în structurile lor ar activa un asemenea agent sub acoperire, iar Gheorghe Cavcaliuc, prin intermediul Serviciului de Presă, a respins informațiile, precum că ar fi dat ordine ca vreun jurnalist să fie urmărit.

După ce RISE Moldova s-a adresat la Inspectoratul General al Poliției (IGP) pentru a afla informații despre desfășurarea anchetei inițiate în urma publicării articolului, șeful IGP, Alexandru Pînzari, a răspuns, pe 31 ianuarie 2018, că sesizarea a fost expediată conform competenței în adresa Procuraturii Anticorupție, în vederea expunerii asupra legalității acțiunilor angajaților vizați. 

Pînzari a menționat că acest lucru a fost făcut pentru că în conținutului articolului „au fost relatate acțiunile pretins ilegale ale angajaților Poliției și ale angajaților Centrului Național Anticorupție, care, contrar normelor legale, au întreprins un șir de măsuri speciale de investigații” și că, potrivit legislației, procurorul controlează legalitatea acestora și efectuează controlul asupra respectării legislației.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării