main logo
1727

Procuratura a șters din arhivă toate urmele furtului miliardului

Procuratura Generală a șters orice urmă privind furtul miliardului de dolari din arhiva Parlamentului.

Procuratura a șters din arhivă toate urmele furtului miliarduluiFoto: cotidianul.md

Mai exact, în arhivă nu se regăsește niciun document din cadrul comisiilor Reidman din 2013 și Răducan din 2015, care au anchetat subiectul, potrivit președintelui Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

Parlamentarul spune că membrii Comisiei au început investigarea prin încercarea de a obține materialele comisiilor Reidman și Răducan, însă au aflat că Procuratura Generală a șters orice urmă din arhiva parlamentară.

„Comisia a înaintat mai multe demersuri. A început cu încercarea de a avea acces la toate materialele comisiilor de anchetă, comisia Reidman din 2013 ș Răducan din 2015. 

Am făcut demers către arhiva parlamentară și am primit răspuns că pe 26 mai 2015 avem ordonanța de la Procuratura Generală precum că toate documentele din 2013 și 2015 de la aceste comisii au fost ridicate și transmise către Procuratură. Răspunsul este că în arhiva Parlamentului nu există niciun document”, a anunțat Slusari.

Președintele Comisiei susține că, informații ar putea fi în arhiva specială a Parlamentului, astfel a fost făcut un demers, dar, deocamdată, nu a fost primit niciun răspuns.

De asemenea, în paralel, comisia a înaintat două demersuri în adresa Băncii Naționale, pentru a facilita accesul la raportul Kroll 2, versiunea integrală.

Slusari susține că, deocamdată, există o cooperare bună cu reprezentanții BNM, ceea ce nu poate spune despre cooperarea cu Procuratura Generală.

„În paralele am făcut un demers către Procuratură, în care am solicitat informație exhaustivă despre mersul anchetei pe furtul miliardului, începând cu anul 2014. Deocamdată, nu avem nicio cooperare din partea Procuraturii”, a precizat Slusari.

Începând de luni, în cadrul Comisiei vor fi audiate primele persoane. Este vorba de fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, și ex-preşedintele comisiei economie, buget şi finanţe al Parlamentului Veaceslav Ioniţă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării