main logo
1146

Procedura prin care Filat a ieșit la libertate ar putea fi suspendată

Va fi suspendată aplicarea de către instanţele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deţinut în condiţii precare de detenţie.

Procedura prin care Filat a ieșit la libertate ar putea fi suspendatăFoto: știri.md

Comisia parlamentară pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică a decis miercuri să propună plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de lege propus de Ministerul Justiţiei, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, în nota informativă la proiect se menţionează că suspendarea acestui mecanism este necesară pentru a nu afecta procesul de realizare a scopului pedepsei penale şi a activităţilor de resocializare şi reintegrare demarate de către instituţiile penitenciare.

Se propune suspendarea aplicării acestui mecanism până la data de 1 septembrie 2020. În această perioadă, Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului o analiză comprehensivă a experienţei altor state care folosesc o metodă similară de reducere a termenului de detenţie, precum şi hotărâri legislative capabile să înlăture deficienţele sesizate în procesul de implementare a remediului compensator.

Remediul naţional de constatare a încălcărilor prevederilor CEDO în privinţa condiţiilor inumane şi degradante din detenţie a fost instituit în premieră în Republica Moldova, prin lege, în 2018, conform recomandărilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. Mecanismul a devenit funcţional începând cu 1 ianuarie 2019.

Conform datelor statistice ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, până pe data de 10 februarie 2020, au fost înregistrate 5372 de plângeri ale deţinuţilor cu privire al condiţiile precare de detenţie din instituţiile penitenciare din ţară din totalul de circa 6 700 de deţinuţi aflaţi în custodia statului. 

Au fost examinate aproximativ 3445 de cereri, fiind eliberaţi 142 de deţinuţi, iar cuantumul despăgubirilor băneşti însumează circa 1,64 mil. lei.

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenta și corupere pasivă, a fost eliberat înainte de termen, în decembrie 2019, după aplicarea mecanismului compensatoriu. Termenul de detenție i-a fost redus pentru condițiile degradante în Penitenciarul numărul 13 în care a fost deținut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării