main logo
886

Privatizarea unei locuințe pe bani publici din Pădurea Domnească

Fostul director al Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”, Valeriu Ţarigradschi, a privatizat în 2002 o proprietate comună a Rezervației cu 100.000 de lei oferiți în mod dubios de către Agenția „Moldsilva”.

Privatizarea unei locuințe pe bani publici din Pădurea DomneascăFoto: jc.md

Reprezentanții instituției susține că în cazul în care privatizarea s-a efectuat cu abateri de la prevederile legale va solicita întreprinderea măsurilor de restituire a bunului către întreprindere. 

Țarigradschi susține că are toate actele în regulă pe imobilul privatizat demonstrate în judecată.

Valeriu Țarigradschi a fost director al Rezervaţiei „Pădurea Domnească” din 1997 până în 2008. După aceasta, după o pauză, s-a reîntors în 2010 şi a mai domnit până la alegerile locale din 2011, când a fost ales preşedinte al raionului Glodeni.

El susține că din 1997 și până în 2002 a locuit cu familia la cămin, cerând ajutor financiar de la Agenția „Moldsilva” pentru procurarea unei locuințe. „Eram peste 70 de lucrători. Toți aveau locuințe, numai eu nu”, susține Țarigradschi.

Pe 19 iunie 2002, Agenția „Moldsilva” a permis folosirea mijloacelor proprii în mărime de 100.000 de lei pentru construcția locuințelor pentru angajații întreprinderii Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”.

Ordinul a fost semnat de către directorul general de atunci, Anatolie Popușoi. În baza acestui ordin, la 20 iulie 2002, directorul rezervației, Valeriu Țarigradschi, și-a dispus lui însuși să folosească 100.000 de lei pentru procurarea unei locuințe pentru angajații întreprinderii. 

Același ordin a fost semnat de către V. Țarigradschi, ceea ce este un lucru ilegal, susține juristul Pavel Dumitru.

Casa statului, procurată înainte de hotărârea Comitetului sindical

Țarigradschi a pus ochiul pe o casă de locuit, proprietate comună a rezervației în or. Glodeni, str. V. Lupu nr. 18, care a aparținut în trecut lui Victor Novac. 

Imediat după ce și-a atribuit printr-un ordin 100.000 de lei, Țarigradschi a transferat banii de pe contul rezervației pe contul bancar al lui Victor Novac.

Timp de câteva zile au fost transferați conform documentelor suma de 76.500 de lei: la 21 august – 25.500 de lei, la 24 august – 25.500 de lei, la 30 august – 10.200 de lei, la 19 septembrie – 15.300 de lei.

Abia pe 15 noiembrie 2002, Comitetul sindical al rezervației a decis să repartizeze 2/3 din casa de locuit, proprietate comună a rezervației, membrului organizației sindicale Țarigradschi Valeriu. Acest lucru s-a întâmplat după ce casa intrase deja în posesia lui Țarigradschi și a fost plătită mai mult de jumătate, deoarece, după valoare, acest imobil costa în 2002 101.436 de lei.

Conform actelor de la Cadastru Glodeni, contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil din Glodeni, strada V. Lupu 18, a fost înregistrat la 12 noiembrie 2002. Iar după ce Comitetul sindical i-a repartizat 2/3 spațiul locativ din același imobil, casa a fost trecută, pe 7 noiembrie 2003, pe numele soției și al copiilor lui Țarigradschi.

Țarigradschi susține că Centrul Național Anticorupție nu a găsit nimic ilegal

Solicitat de JURNAL de Chișinău, Valeriu Țarigradschi a declarat că a privatizat în mod legal casa în care locuiește. „În timpul lui Voronin, în 2008, am avut mai multe procese. Am câștigat în judecată procesul cu casa. Decizia este irevocabilă. Locuința a fost cumpărată de întreprindere și de mine. A costat 150.000 de lei. Am avut 50.000 de lei și m-am adresat agenției să achite achite pentru restul”, a menționat el.

Valeriu Țarigradschi își explică apariția acestor acuzații după ce ar fi descoperit mai multe ilegalități în rezervație. „Am desconspirat creșterea cânepei în apropierea rezervației, braconajul, contrabanda cu țigări”, a observat el.

În ce privește ordinul prin care își ordonă să însușească 100.000 de lei, susține că era vorba despre unul intern. „Asta a fost hotărârea Comitetului sindical”, a spus el.

Agenția „Moldsilva” a declarat pentru JURNAL de Chișinău că privatizarea s-a efectuat în condiții incerte. „Potrivit dării de seamă pentru 2009, locuința este exclusă din evidența întreprinderii. În 2009, director al rezervației era același Valeriu Țarigradschi, concediat în 2017”, se menționează în răspunsul agenției.

Agenția ,,Moldsilva” a solicitat de la Rezervația Naturală ,,Pădurea Domnească” în termene cât mai restrânse prezentarea actelor aferente bunului imobil privatizat de către fostul director Valeriu Țarigradschi, a extrasului din Registrul Bunurilor Imobile și a copiilor din dosarul de privatizare.

„În cazul în care se constată abateri de la prevederile legale în procesul de privatizare, agenția a solicitat măsuri de restituire a bunului către întreprindere”, se arată în răspunsul agenței Moldsilva.

Unde au dispărut surplusul de lemn de peste 141.000 de lei?

Pe 19 iunie 2015, o echipă din 13 membri din cadrul Agenției „Moldsilva” a efectuat un control al activității economice financiare la Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”. În urma reviziei la sectorul Silvic Balatina, cantonul nr. 1, a fost depistat un surplus de lemn în mărime de peste 141.000 de lei, se indică în raportul din 29 iunie 2015.

În același an, pădurar la acest canton era soția lui Valeriu Țarigradschi, Sofia. Tot pe 19 iunie, Sofia Țarigradschi, fiind nemulțumită de surplusul constatat de către comisie, a solicitat un control repetat la Inspecția Financiară din subordinea Ministerului Finanțelor.

Pe 30 iunie, la o zi de la raportul comisiei Moldsilva, Inspecția Financiară a raportat un surplus nesemnificativ de masă lemnoasă.

Moldislva nu poate să explice unde a dispărut lemnul

În răspunsul primit de la Agenția „Moldsilva” se menționează că în urma inventarierii s-a stabilit surplus de producție care urma să fie luat în evidență. Totodată, s-a stabilit neajunsuri de producție forestieră în valoare totala de 141.254 de lei, care urma să fie achitată de pădurarul Sofia Țarigradschi.

„Este inexplicabil faptul cum a fost posibil ca, la o zi diferență de la emiterea actului de verificare a Agenției ,,Moldsilva”, prin care s-a constatat un neajuns de producție forestieră în valoare de 141.254 de lei, Inspecția Financiară a stabilit doar plusuri nesemnificative”, menționează agenția.

Țarigradschi susține că comisia de la Moldsilva nu a inventariat obiectiv și, din acest motiv, soția sa a solicitat Inspecției Financiare un nou control.

„Când a fost făcută revizia, ca să înțelegeți, vă dau un exemplu: există lemn pentru lucru de 3 metri, dar el nu era de 3, ci de 4 metri, dar oricum de lucru. Era același preț. Ce a făcut comisia dacă a găsit acest lemn și era un pic mai lung? L-a pus aparte și a ieșit că într-o parte este neajuns, iar în cealaltă surplus”, a explicat fostul director.

„În baza actului acesta, soția mea a făcut un demers la directorul general al agenției, invocând faptul că această comisie nu a inventariat obiectiv lemnul. Ea a solicitat să fie efectuat un alt control. Directorul general Moldsilva a refuzat, iar soția a fost nevoită să scrie Ministerului Finanțelor”

„Raportul inspecției financiare a fost prezentat la Moldsilva și la rezevație, s-a făcut lumină în acest caz. Eu nu pot să vă spun de ce actele apar la o zi distanță”, a declarat Valeriu Țarigradschi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării