main logo
843

Primul curs dedicat auditului energetic în transport, lansat în Moldova

Primul program de formare profesională dedicat auditului energetic în sectorul transporturilor a fost lansat în Republica Moldova, cu sprijinul PNUD și al Guvernului Danemarcei.

Primul curs dedicat auditului energetic în transport, lansat în MoldovaFoto: stiri.md

În perioada 30 iunie – 4 iulie, 21 de specialiști în transport, energetică și domenii conexe au absolvit cursul organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), transmite Știri.md.

D e asemenea, auditul energetic în transport este un domeniu nou pentru țara noastră, spre deosebire de clădiri și industrie, unde activează deja o comunitate de specialiști. Până în prezent, nu a fost realizat niciun audit energetic în acest sector.

„Necesitatea a apărut odată cu reglementările care impun audituri energetice pentru întreprinderile mari. Acestea au nu doar clădiri, ci și flote auto și procese complexe. Auditorii trebuie să înțeleagă toate aceste componente pentru o evaluare corectă”, a declarat Irina Țerigradean, șefă de direcție la CNED.

Totodată, transporturile generează aproximativ 30% din consumul final de energie în Moldova și reprezintă o sursă majoră de emisii. Potrivit expertului Valeriu Lungu, conferențiar UTM, eficiența energetică în acest sector este influențată de peste 50 de variabile – de la tipul de combustibil și starea tehnică a vehiculului, până la infrastructură și chiar culoarea caroseriei.

Cursul a inclus și o componentă practică, cu studii de caz și elaborarea unui raport de audit.

Printre absolvenți se numără Irina Vasiliev, cercetătoare științifică, cu experiență în auditul energetic al clădirilor încă din 2015. „Am fost foarte nerăbdătoare. Acest domeniu are potențial real de reducere a consumului și emisiilor. Vreau ca munca mea să genereze transformări reale”, a spus ea.

Valeriu Meșina, antreprenor și specialist în eficiență energetică, spune că această certificare completează serviciile oferite deja în domeniile clădirilor, industriei și iluminatului public. „Cererea este în creștere, mai ales din cauza obligațiilor legale și condițiilor impuse de finanțatori”, a adăugat el.

Potrivit CNED, în Registrul electronic figurează 108 auditori autorizați în clădiri, 59 în industrie și 34 în transporturi – datorită acestui curs sau programelor de master.

Anterior, PNUD și UE au sprijinit instruirea formatorilor în sectorul industrial, au donat echipamente UTM și au finanțat audituri pentru 25 de blocuri din mai multe orașe, case de tip familial și 6 spitale raionale.

Prin astfel de inițiative, PNUD contribuie la un sistem energetic sustenabil, cu securitate sporită și impact de mediu redus.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării