main logo
4429

Primele zile de vară sunt răcoroase şi ploioase: Când vor fi +30°C

Vara din acest an a început cu temperaturi mai puţin estivale, vreme închisă şi ploioasă, tendinţe care se vor menţine şi în următoarele zile.

Primele zile de vară sunt răcoroase şi ploioase: Când vor fi +30°CFoto: știri.md

Potrivit meteorologilor, în prima jumătate a săptămânii curente se aşteaptă valori termice de până la 20 de grade Celsius, ziua, şi între 8-13 grade, noaptea. Mai frig va fi tradiţional în zona de nord a ţării, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Până miercuri, 3 iunie, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă cer variabil, pe alocuri însoţit de ploi de diferit grad de intensitate. 

Începând de joi, se va încălzi, maximele diurne ajungând până la +30 de grade Celsius.

Conform specialiştilor SHS, în luna iunie, temperatura medie multianuală a aerului în teritoriu este cuprinsă între +17,8ºС la nord şi +20,0ºС la sud. 

Cea mai rece lună iunie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1949, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +15,1ºC (Briceni) şi +17,0ºC (Tiraspol). 

Cea mai caldă lună iunie a fost înregistrată în anii 2012 și 2019. Valorile temperaturii medii lunare a aerului în acești ani au oscilat între +20,6ºC (Briceni) și +24,0ºC (Dubăsari).

Prima lună a verii este luna anului în care zilele au cele mai multe ore luminate de Soare în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică se instalează iarna. Iunie este luna cireşelor, drept pentru care în popor este cunoscută sub denumirea de "Cireşar" sau "Cireşel".

Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră şi tună în luna iunie, vara va fi ploioasă şi recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult, se strică via şi strugurii. 

Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu şi la struguri. În această lună se seamănă ridichile de toamnă, guliile şi conopida de iarnă, se sapă viile a doua oară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării