main logo
1007

Primele mărțișoare se vând deja în centrul Capitalei

Clopoței, opincuțe sau flori sunt împletite din fire albe și roșii și pot fi cumpărate. Ce modele sunt cele mai solicitate anul acesta.

Primele mărțișoare se vând deja în centrul Capitalei


Primele mărțișoare se vând deja în centrul capitalei. Clopoței, opincuțe sau flori sunt împletite din fire albe și roșii și pot fi cumpărate. Creatorii spun că cele mai solicitate modele sunt cele hand-made, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Deși încă mai sunt două săptâmâni până la 1 martie, tarabe cu mărțioșoare au apărut deja pe bulevardul Ștefan Cel Mare din Capitală. Olesea Potereanu vinde de cinci ani mărțișoare în stradă. Femeia le confecționează manual, împreună cu soțul său, iar în acest an au pregătit zeci de modele pentru toate gusturile.

„Anul acesta continuam cu “mărțișorii moldoveni”, sunt îmbrăcați în vestimentație națională și este un cadou minunat pentru cei plecați peste hotare, că-i întreb unde merge mărțișorul și îmi spun în Danemarca, Belgia prin toate colțurile lumii”, a spus Olesea Potereanu.

Mărțișoarele mici și brățările croșetate se vând cel mai bine, spune Elena Nicolai care a venit de la Călărași cu 3000 de mărțișoare pe care le-a creat singură, spune ea.

„Avem mai multe modele, avem buburuze croșetate, cu panglică tricolor croșetate. Pentru fetițe avem coronițe, agrafe, brățări, cercei croșetați mărțișor”, a spus Elena Nicolai.

Cumpărătorii au facut rând astăzi la tarabe și spun că vin din timp să cumpere un mărțișor pentru cei dragi.

„Acesta îmi place, e tradițional. La moment caut să duc unul la grădiniță că vom organiza o expoziție și desigur pentru bunica, pentru bunicul, copii. Trebuie sa respectăm tradiția.”

„Aceste floricele îmi plac, sunt foarte multe modele interesante.”

Alții le cumpără ca să le trimită prietenilor și rudelor de peste hotare. 

„Îl duc în Italia, e simbolul nostru. O istorie, o legenda. Neaparat eu cumpăr mărțișoare și duc familiei mele. Noi avem mulți ani plecați peste hotare, dar inima noastră bate pentru Basarabia.” 

„Plec la București, am de rezolvat câteva probleme și voi face cadou, nepoților, surorii.” 

Mărțișorul se prinde la piept pe 1 martie și, conform tradiției, se poartă până înfloresc cireșii.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării