main logo
756

Primarul din Dereneu: Ne e teamă că acest conflict s-ar putea termina cu victime

Pe 5 mai se împlineşte un an de la izbucnirea conflictului de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dereneu, Călăraşi.

Primarul din Dereneu: Acest conflict s-ar putea termina cu victime

Conflictul a apărut după ce câţiva enoriaşi, susţinuţi de Mitropolia Moldovei, au spart uşile şi au ocupat abuziv biserica în semn de protest față de decizia parohului Florin Marin şi a majorităţii enoriaşilor din sat, privind trecerea locaşului sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei.

Timp de un an, reprezentanţii celor două mitropolii, preoţi care propagă iertarea şi concilierea, nu au găsit timp, forţe şi înţelepciune să rezolve conflictul pe cale amiabilă.

Din cauza acestui conflict, suferă oamenii din localitate, transmite Știri.md cu referire la Jc.md.

Deşi au contribuit, inclusiv financiar, la construcţia bisericii, mai mulți enoriași decedați nu au avut parte de slujbă religioasă în biserică. Mai mult, nici clopotele nu anunţă trecerea la cele veșnice a sătenilor care l-au susţinut pe preotul Mitropoliei Basarabiei.

Elisaveta Popa a lucrat timp de 40 de ani profesoară de limba franceză la şcoala din Dereneu. Femeia a decedat recent, la vârsta de 85 de ani. A venit să o petreacă pe ultimul drum întregul sat, majoritatea foşti elevi de-ai ei.

În curtea bisericii, li s-a interzis să intre în locaş pentru că femeia a frecventat slujbele oficiate de preotul Mitropoliei Basarabiei. 

Fiul bătrânei, Gheorghe Popa, ne spune că mama sa, fiind femeie bătrână şi evlavioasă, l-a susţinut pe acest preot, pentru că Florin Marin a oficiat aici slujbe timp de 27 de ani, a ridicat biserica şi toate celelalte acareturi de pe teritoriul locaşului.

„Ea spunea că îl susţine pe cel care a depus muncă la această biserică. Am dat şi noi, şi ea bani la construcţia ei. Nu ne-am gândit că ar putea să ne încuie uşa o grupare de… Nici nu am cuvinte… S-au încuiat înăuntru şi nu ne-au permis să intrăm cu sicriul în biserică”, a spus fiul bătrânei.

Citiți continuarea pe Jurnal de Chișinău

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării