main logo
1347

Prima zi, primele certuri: Chișinăuienii plătesc triplu în troleibuz

În timp ce scumpirea transportului public în capitală este contestată în instanță, în troleibuze și autobuze deja a început să fie pusă în practică.

Prima zi, primele certuri: Chișinăuienii plătesc triplu în troleibuzFoto: TV8

De astăzi, cei care optează pentru o deplasare cu troleibuzul scot din buzunare 6 lei, de trei ori mai mult decât până acum. Prețul călătoriei cu autobuzul s-a dublat. Nu toți călătorii erau la curent cu scumpirile, așa că nu s-a trecut fără situații de conflict. Mulți au strâns din umeri când au văzut că li se dau trei bilete în loc de unul, transmite Știri.md cu referire la TV8

Prima zi de scumpire a biletelor a fost marcată de certuri. Nu toți care au urcat astăzi în transportul public știau despre majorarea prețului.

„De dimineață și până acum am avut două certuri. Unul pentru că tichetele nu corespund prețului și că s-a ridicat brusc la 6 lei”, a menționat taxatoarea.

Și faptul că primesc trei bilete a câte 2 lei fiecare în loc de unul i-a luat prin surprindere:

„- Când am intrat în troleibuz, nici nu am înțeles de ce îmi propun 3 bilete a câte 2 lei.
 - Pentru că am achitat 6 lei.
 - Nu aveam de unde să știu.”

O bună parte a călătorilor nu sunt de acord cu această majorare, chiar dacă înțeleg că prețurile au crescut la toate serviciile. Mai mult, spun că mai este mult de lucru până vom avea vehicule moderne, dotate cu aparate de aer condiționat, care acum constituie 1/3 din troleibuzele care circulă prin Chișinău.

„Cred că nu este binevenită majorarea, dar oamenii se deprind și o să achite pentru că trebuie să circule.”

„Astăzi lumea era foarte indignată în transport. E trist, parcă e o bătaie de joc de oameni. E arhiplin transportul și lumea achită 6 lei, nu este normal.”

„Îi scump. Dacă era patru lei era mai bine și lumea avea să fie mai liniștită. Dar așa suntem tare sufocați.”

„Nimeni nu vrea să urce în vehiculele vechi, numai în cele noi”, au vorbit călătorii.

Dacă pentru unii călători, prețul biletului s-a triplat, atunci pentru alții s-a evaporat. În lista persoanelor care circulă, de astăzi, gratuit s-au mai adunat două categorii noi. Este vorba de pensionari, în jur de 200 de mii de oameni, și de elevii claselor primare. Se mai deplasează fără a plăti angajații structurilor de forță, cele care dețin distincții importante de stat. În listă se mai regăsesc cetățenii de onoare ai municipiului Chișinău, angajații Inspectoratului Ecologic de Stat, aleșii locali și persoanele supuse represiunilor politice. 

Categoriile de persoane care circulă gratuit:

*Elevii claselor primare
*Pensionarii
*Funcționarii publici cu statut special din cadrul MAI
*Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate
*Cetățenii decorați cu distincția de stat „Ordinul Republicii”, Eroii Muncii Socialiste, persoane decorate cu odinele „Slava”
*Cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău
*Angajații Inspectoratului Ecologic de Stat
*Aleșii locali
*Persoanele supuse represiunilor politice

Aceștia trebuie să prezinte un act care să confirme categoria din care fac parte, cel puțin o perioadă de până la trei luni, după care vor fi elaborate abonamente speciale.

Prețul unui abonament lunar pentru un adult constituie 234 de lei. La mijlocul lunii iunie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat Metodologia și a dat undă verde majorării tarifului și l-a desemnat pe Ion Ceban să aprobe noile scumpiri. Acest lucru a nemulțumit reprezentanții Cancelariei de Stat, care au contestat în judecată decizia Consiliului și au cerut ca actul să fie anulat, pentru că nu este competența primarului să majoreze tarifele. Cererea urma să fie examinată de Curtea de Apel Chișinău, care a făcut ping-pong cu Judecătoria din sectorul Râșcani, ambele invocând că examinarea cererii nu ține de competența lor. Până la urmă, pe marginea acestui caz urmează să se expună Curtea Supremă de Justiție, însă nu se cunoaște când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării