main logo
1395

Prima zi de Paște: Tradiții și obiceiuri în cea mai mare sărbătoare a creștinilor

Ortodocşii sărbătoresc astăzi, 19 aprilie, Învierea Domnului sau Paștele, fiind considetată cea mai mare sărbătoare a creştinilor.

Prima zi de Paște: Tradiții din cea mai mare sărbătoare a creștinilor

Ziua Sfintelor Paşti este considerată o zi a luminii şi a bucuriei, care se petrece în familie sau alături de cei dragi, transmite Știri.md.

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște:

-Tradiţia spune că de Paște trebuie să îți înnoiești garderoba. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea corpului şi a sufletului. 

-Fetele şi flăcăii obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi. 

-Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint. Se spală cu apa pentru a fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani. 

-Conform tradiției, în anumite zone ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc din somn atunci când bat clopotele, se spală cu apă curată, își pun haine noi, iau o lumânare și merg spre biserică.

Pentru că anul acesta sărbătoarea Paștelui vine la pachet cu multe restricții impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului, autoritățile au interzis enoriașilor să meargă la biserică pentru a sfinți ouăle și pasca, cu toate acestea, în unele localități din țară preoții au mers din poartă în poartă și a împărțit Focul Haric.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării