382
0
Prima discuție în noul an de învățământ ar putea fi despre mediu
382
0

O profesoară din Anenii Noi a anunțat sâmbătă că la lecția de după primul sunet va vorbi despre ocrotirea mediului înconjurător.

Inițiativa, pornită în mediul online de Extinction Rebellion Moldova, este demnă de urmat, dat fiind faptul că, criza mediului afectează fiecare persoană nu doar din țara noastră, ci din întreaga lume, transmite Știri.md cu referire la Zugo.

Elevii care susțin ideea ca prima discuție din an să fie despre mediul înconjurător, pot încuraja acest lucru printr-o acțiune foarte simplă, efectuată prin intermediul rețelei sociale Facebook.

 Aceștia sunt îndemnați să-și eticheteze prima învățătoare/fostul diriginte/actualul diriginte, să adauge hashtagul #LectiaUrgentă și să-l îndemne să vorbească despre importanța ocrotirii mediului înconjurător la prima lecție din acest an școlar.

Organizatorii acestei inițiative dau un exemplu chiar în baza crizei de mediu din Moldova.

1. În orașele Chișinău și Bălți nivelul de poluare al aerului este, în majoritatea cazurilor, între înalt și foarte înalt.
2. Râurile mici din țară sunt la cel mai înalt nivel de poluare din Europa. Totodată, în râul Nistru se mai varsă apele reziduale din mai multe localități de pe malul râului, inclusiv orașul Soroca.
3. O treime din solurile țării sunt erodate, în timp ce terenurile arabile sunt îmbâcsite cu pesticide.
4. Avem peste 2000 de gunoiști în toată țara, dintre care jumătate sunt neautorizate.
5. Doar 5% din suprafața ariilor naturale din Moldova sunt protejate de stat, aflându-ne pe unul din ultimile locuri din Europa și la acest capitol.

Cât despre ceea ce afectează întreaga lume, s-a constatat că depășirea încălzirii temperaturii medii pe glob cu mai mult de 1,5 grade Celsius în comparație cu nivelul pre-industrial va fi devastatoare pentru viața pe pământ.

La moment, planeta noastră deja e mai „caldă” cu 1,1 grade Celsius față de nivelul pre-industrial. Defrișările masive, incendierea intenționată și incendiile cauzate de temperaturi înalte și secetă reduc semnificativ din suprafața pădurilor pe glob;

Poluarea oceanelor cu plastic a ajuns la cote alarmante. S-a constatat că, până în 2050, în oceane vor fi mai multe unități de plastic decât pești. 

Marile orașe se confruntă cu poluarea înaltă a aerului. În unele orașe deja se impun restricții privind mobilitatea în zilele cu poluare foarte înaltă a aerului.

Aproape un milion de specii de plante și animale sunt amenințate cu dispariția în următoarele decenii.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter