main logo
771

Prima decizie favorabilă la CSJ pentru procurorul demis din funcție după dosarul Braguța

Procurorul Ivan Filimon, demis din funcție prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pentru gestionarea defectuoasă a dosarului lui Andrei Braguța, tânărul decedat în luna august 2017, în custodia statului, a obținut o primă victorie la Curtea Supremă de Justiție.

Dosarul Braguţa: Prima decizie favorabilă pentru procurorul pe cazPrima decizie favorabilă la CSJ pentru procurorul demis din funcție după dosarul Braguța.

Acesta a cerut Curții Supreme de Justiție „ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate”. Procurorul a cerut să fie verificată constituționalitatea prevederilor art. 79 din Legea cu Privire la Procuratură, articol care se referă la modalitățile de contestare a hotărârilor CSP, scrie ZdG.

Colegiul Curţii Supreme de Justiţie, format din preşedintele şedinţei Tatiana Vieru și judecătorii Iuliana Oprea, Maria Ghervas, Ion Druţă şi Luiza Gafton a admis solicitarea lui Ivan Filimon „cu privire la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Filimon Ivan împotriva Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la contestarea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor nr. 12-8/18 din 19 ianuarie 2018 şi hotărârii Colegiului de disciplină şi etică de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor nr. 13-75/17 (III) din 21 decembrie 2017”. Încheierea a fost emisă la 26 martie 2018.

Conform încheierii, „se admite cererea depusă de Filimon Ivan cu privire la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate. Se remite Curţii Constituţionale sesizarea lui Filimon Ivan privind controlul constituţionalităţii art. 79 Legea cu privire la Procuratură nr. 3 din 25 februarie 2016. Se suspendă procesul în pricina civilă la cererea de chemare de judecată depusă de Filimon Ivan împotriva Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la contestarea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor nr. 12-8/18 din 19 ianuarie 2018 şi hotărârii Colegiului de disciplină şi etică de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor nr. 13-75/17 (III) din 21 decembrie 2017”

Vedeți, mai jos, prevederile art. 79 din Legea cu privire la Procuratură

Articolul 79. Contestarea hotărîrilor Consiliului

Superior al Procurorilor

(1) Hotărîrile Consiliului Superior al Procurorilor pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție de orice persoană vătămată într-un drept al său într-un termen de 10 zile lucrătoare de la data la care hotărîrea vizată i-a fost comunicată.

(2) Contestațiile împotriva hotărîrilor Consiliului Superior al Procurorilor sînt examinate de completul de judecată care examinează contestațiile împotriva hotărîrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Ivan Filimon, procuror în cadrul Oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, a fost eliberat din funcţie în urma gestionării dosarului penal pe numele lui Andrei Braguţa, decedat în penitenciar după ce acuzatorul de stat a cerut aplicarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile, la scurt timp după ce Braguţa ar fi lovit un poliţist. Filimon a fost demis prin hotărârea CDE din 21 decembrie 2017. CSP a validat hotărârea pe 19 ianuarie 2018. La scurt timp, Filimon a mers la CSJ, cerând să fie restabilit în funcţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării