main logo
3249

Prețurile la carburanți din Republica Moldova în comparație cu alte state

ANRE susține că majorările fără precedent ale prețurilor la produsele petroliere reprezintă o consecință cumulată a doi factori de bază: relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă și criza generată de războiul din Ucraina.

Prețurile la carburanți din Moldova în comparație cu alte stateFoto: Publika.md

În rezultat, piața europeană de produse petroliere a resimțit cel mai mult efectul acestor doi factori, în special în contextul în care 30% din consumul de țiței și 40% din cel de produse petroliere provine din import, din Rusia, transmite Știri.md.

Conform datelor GlobalPetrolPrices.com, la situația din 06.06.2022, clasamentul prețurilor europene la produsele petroliere se prezintă astfel:

Din datele prezentate se observă că Republica Moldova este surclasată la capitolul prețuri la carburanți doar de către țările care dispun de resurse proprii, precum Federația Rusă în comun cu Belarus, sau țările care au intervenit în politica de formare a prețurilor prin înghețare/plafonare a acestora și diminuare a poverii fiscale. 

Astfel, ANRE reiterează că datorită mecanismului de plafonare a prețurilor și de reglementare a marjei comerciale specifice, Republica Moldova menține un nivel relativ mai mic al prețurilor.

În contextul situației regionale dificile care generează o creștere continuă a cotațiilor Platts la produsele derivate din petrol, pentru ziua de mâine, 09.06.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 32,93 lei/litru;
Pentru motorină – 29,87 lei/litru.

Totodată, Agenția monitorizează zilnic stocurile de produse petroliere deținute de companiile importatoare în depozitele pe care acestea le dețin și constată că la moment sunt suficiente pentru acoperirea necesitaților curente ale economiei naționale și ale cetățenilor. Se atestă cazuri când la unele stații de alimentare lipsește un produs sau altul, dar acestea nu reprezintă un fenomen sistemic și ține mai mult de situația logistică complicată din ultimele zile la trecerea frontierei Republicii Moldova. Autoritățile statului depun eforturi pentru a fluidiza traficul transporturilor în punctele de trecere vamală, precum și a oferi prioritate mărfurilor destinate Republicii Moldova, care sunt procesate în cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

ANRE consideră că acțiunile întreprinse de structurile guvernamentale vor avea ca efect îmbunătățirea situației actuale privind stocurile de produse petroliere deținute la depozitele importatorilor, fapt ce va aduce un nivel sporit de securitate pentru țara noastră în situația actuală dificilă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării