main logo
1125

Prețuri majorate la carburanți: Precizarea ANRE și critica PPDA

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că, în conformitate cu prevederile legale, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Prețuri majorate la carburanți: Precizarea ANRE și critica PPDAFoto: știri.md

Însă, petroliștii urmează să prezinte la ANRE calcule în termen de trei zile de la afișarea noilor prețuri. Până în prezent, Agenția nu a recepționat nicio informație referitor la modificările prețurilor la carburanți, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit ANRE, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10%. 

Prețurile sunt calculate în baza prețului de import a produselor petroliere, a cotei accizelor și taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul Fiscal. De asemenea, sunt luate în calcul cheltuielile comerciale și administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat cu amănuntul, precum și rentabilitatea aplicată.

„Totodată, politica bugetar-fiscală pentru anul 2020 prevede o majorare a cotei accizelor, pentru benzină – 5.960 lei/tona sau cu 546 lei (10%) mai mult de cât în anul 2019, pentru motorină – 2508 lei/tonă sau cu 228 (10%) lei mai mult de cât în anul 2019 și pentru gazul lichefiat 3.580 lei/tonă sau cu 174 lei (5%) mai mult de cât în anul 2019”, se mai menționează în comunicatul de presă al ANRE.

Și vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a venit cu o declarație, potrivit căreia, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr consideră majorarea recentă a prețurilor la carburanți ca fiind „un abuz și un acord anticoncurențial de cartel din partea companiilor petroliere”. 

Potrivit lui, majorările sunt nejustificate în condițiile în care prețurile la petrol, la nivel mondial, s-au micșorat în perioada 5-17 ianuarie de la 69 la 64 de dolari per baril. Fracțiunea PPPDA solicită Consiliului Concurenții să se autosesizeze și să inițieze investigații. 

De asemenea, se solicită și ANRE să inițieze în regim de urgență controale.

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării