main logo
1988

Prețul gazelor în Europa e de 3 ori mai mic decât cel plătit de Moldova

Prețul spot la gazele naturale pe piața europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Prețul gazelor în Europa e de 3 ori mai mic decât cel plătit de MoldovaFoto: eadaily.com

În același timp Republica Moldova achită un preț de aproape trei ori mai mare pentru gazele livrate de Gazprom, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel pe 21 mai, prețul spot al gazelor la bursa Dutch TTF Gas Futures din Olanda (contract de livrare pentru a doua zi) a scăzut cu 19% - de la 45 la 34 dolari la mie de metri cubi.

Preţuri mai mici decât în Rusia

Potrivit agenției Interfax, în Rusia există doar o regiune unde prețul este comparabil - principala provincie producătoare de gaz Yamalo-Nenets, unde prețul reglementat pentru industrie este de 36,8 dolari pentru o mie de metri cubi. Acesta este de fapt prețul de la sondă, scrie Interfax.

Pe 22 mai, la Baumgarten, Austria, cel mai apropiat de Rusia, hub de gaze, prețul gazelor a scăzut cu 10 dolari, la 53 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Conform estimărilor Interfax, nivelul care asigură rentabilitatea vânzărilor de gaze către Europa pentru Gazprom este de 100 dolari pentru o mie de metri cubi: 13 dolari - costuri de producție, 14 dolari - taxa de extracție a mineralelor, 27 dolari - transport în Rusia, cel puțin 20 dolari - transport către piețele țintă europene - total peste 70 dolari, plus 30% taxa vamală la export.

Experții spun însă ca o astfel de situație nu poate dura mult, iar aceste prețuri mici, se datorează „unor nuanțe tehnice temporare, de exemplu, vânzării gazelor de către comercianți din cauza incapacității de a găsi (sau de a plăti un preț prea mare pentru stocare)”.

De asemenea, agenția constată că, pe fondul scăderii cererii globale din cauza coronavirusului, pe piața europeană se atestă un exces de gaz natural lichefiat (GNL).

Datele Gazprom arată că în martie 2020, prețul de export al gazelor a fost de 125 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce la bursa TTF din Olanda prețul spot (pentru a doua zi) a fost de 98 de dolari.

Ce preţ achită Moldova

În același timp în primul trimestru al anului 2020, Republica Moldova a cumpărat gaze de la Gazprom la un preț mediu de 180,26 dolari pentru o mie de metri cubi. 

În prezent prețul este de circa 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică de trei ori și ceva mai scump decât la bursele regionale. 

Anterior administrația Moldovagaz a anunțat anterior că ia în calcul probabilitatea ca prețurile la bursă să scadă semnificativ, "de aceea a semnat prelungirea contactului de furnizare a gazelor naturale doar pentru o perioadă de un an".

Totodată Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, a declarat într-un interviu pentru Mold-street.com, că întreprinderea nu poate miza exclusiv pe volumele de gaze care se vând la moment pe piața spot și care nu acoperă consumul anual sau trimestrial al Republicii Moldova.

"Actualmente Moldovagaz este în proces de evaluare a riscurilor și pe lângă sursa stabilă de furnizare gaze, asigurată prin contractul cu Gazprom pe un termen de 1 an, examinează logistica de procurare a gazelor naturale și la prețuri bursiere, în cazul în care acestea vor fi mai avantajoase", declara Vadim Ceban.

Tendința generală de scădere a prețurilor mondiale la gaze este o consecinţăa scăderii cererii și a excesului de ofertă de GNL.

La începutul anului 2020 în Europa - o piață cheie pentru Gazprom - situația a fost agravată de o iarnă anormal de caldă și de un exces de rezerve acumulate în așteptarea unui război pe gaz între Rusia și Ucraina.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării