main logo
2622

Prețul biletelor de avion din Moldova a crescut de 2,3 ori în 2023

Biroul Național de Statistică informează că în anul 2023 s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la serviciile transportului aerian de pasageri din Republica Moldova, de circa 2,3 ori.

Prețul biletelor de avion din Moldova a crescut de 2,3 ori în 2023Foto: Știri.md

Prețurile biletelor de avion au înregistrat o creștere semnificativă, în ciuda promisiunilor autorităților de a reduce costurile. Această tendință survine în contextul preluării gestionării Aeroportului Internațional Chișinău de către stat în martie 2023, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Autoritățile promit că, în viitorul apropiat, cetățenii Moldovei vor avea posibilitatea de a zbura de pe AIC la prețuri mai mici decât în prezent și nu vor mai fi nevoiți să zboare de la Iași, datorită revenirii unor companii aeriene mari precum Lufthansa.

Secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, susţine că în acest sens autoritățile încearcă să convingă și alte companii aeriene să efectueze zboruri spre și din Chișinău, iar odată cu creșterea concurenţei, acestea vor oferi bilete la prețuri mai avantajoase.

De menționat că, din 1 iulie 2023, taxa pentru modernizarea Aeroportului a fost redusă de la nouă euro la 4,5 euro per pasager la plecare, iar din 1 ianuarie 2024 - aceasta a fost eliminată definitiv.

De ce a crescut costul călătoriilor aeriene

Prețurile biletelor de avion au înregistrat o creștere semnificativă la nivel global, reflectând o tendință regională și internațională. În 2023, tarifele în România au crescut cu aproximativ 30%, în Franța cu 23,6%, iar în Marea Britanie prețurile biletelor de zbor internaționale au înregistrat o creștere de aproximativ 18%.

Cererea în creștere pentru zboruri, determinată de relaxarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19, reprezintă unul dintre factorii principali. De asemenea, invazia Rusiei în Ucraina a condus la sancțiuni occidentale privind importurile de combustibil, contribuind la creșterea prețurilor.

Evitarea spațiului aerian al țărilor implicate în conflicte și creșterea cu 71% a prețurilor la petrol anual au dus la o creștere semnificativă a costurilor, afectând direct tarifele aeriene. CEO-ul EasyJet, Johan Lundgren, a menționat că combustibilul reprezintă aproximativ 30% din costurile transportatorilor.

De asemenea, creșterea cererii de călătorii a generat o solicitare sporită de piloți și însoțitori de zbor, stimulând creșterea salariilor în sectorul aviatic. Cu toate că majorările de prețuri și inflația încep să se stabilizeze, nu se observă încă o scădere în cererea de zboruri.

Aeroportul Internațional Chișinău estimează o creștere de aproximativ 6% a traficului de pasageri în 2024, cu o prognoză de creștere cu aproximativ 60% până în 2027.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării