main logo
2324

Pretinsul procuror-șef al Transnistriei, cercetat penal de PCCOCS

Procurorul-șef, ilegal, din regiunea transnistreană, Anatolii Gurețki, este cercetat penal de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Pretinsul procuror-șef al Transnistriei, cercetat penal de PCCOCSFoto: zonadesecuritate.md

Acest lucru a fost confirmat pentru Zona de Securitate, transmite Știri.md.

Gurețki este învinuit pe două articole: Privaţiunea ilegală de libertate și Uzurparea de calităţi oficiale.

În răspunsul oferit nouă de către procuror se arată că, Gurețki a fost citat la procuratură, însă nu s-a prezentat.

Zona de Securitate a făcut această solicitare în contextul în care chemarea lui Guretki la Procuratura moldovenească a coincis cu inițierea de către acesta a unei „legi” ce pedepsește cu închisoare persoanele care se adresează la instanțele naționale sau internaționale, cu privire la abuzurile comise în regiune.

Astfel au fost mai multe voci care l-au acuzat pe Guretki că a creat o normă restrictivă doar pentru a se proteja de oamenii legii constituționali.

În răspunsul oferit nouă de către procurorul Corneliu Popescu se arată că: „Anatol Guretchii Gurețkii a fost citat la organul procuraturii în perioada anului 2022, existând o banuiala rezonabila de comitere a acestuia a infracțiunii prevăzute de art. 42, 166 alin 1 (privaţiune ilegală de libertate a unei persoane, dacă acţiunea nu este legată cu răpirea acesteia, se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la 2 ani.) si 351 alin. (2) din Codul penal, (se referă la Uzurparea de calităţi oficiale acţiune săvârşită de două sau mai multe persoane se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1050 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 4 ani).

Gurețki ar fi cercetat penal în cazua lui Ghenadie Ciorba, care în 2020 a fost reținut ilegal de către structurile de forță ale regimului și s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an.

Pe pretinse fapte de extremism, a fost chiar condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare, din fericire, a fost eliberat pe 10 august 2021 sub presiunea publică.

După eliberare, Ciorba a început să își caute dreptate și l-a învinuit la modul direct pe pretinsul procuror general, dosarul lui fiind unul din puținele din regiune care a ajuns la PCCOCS, nu la procuratura din Bender/ Tighina.

Anatol Gurețki a îndeplinit funcția de ministru al justiției al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene (2005-2006), tot în 2006 la propunerea primului președinte RMN, Igor Smirnov, devine procuror general al regiunii separatiste. Funcție ocupată până în 10 octombrie 2012.

În aprilie 2012, acesta și-a depus demisia, dar deputații „Consiliului Suprem al RMN” nu au acceptat-o.

Din 10 octombrie 2012 s-a pensionat însă în 2016 revine din nou în fruntea procuraturii ilegale din regiune.

Acesta se face vinovat de cel puțin 3 decizii la CEDO, fiind catalogat de Curte responsabil de încălcarea drepturilor oamenilor din regiune.

„Procurorul” este cunoscut pentru opiniile sale convinse de separare a regiunii de Republica Moldova, acesta se regăsește printre autorii cărții „Totul se poate repeta din nou” scrisă în 2003, unde este promovată ura față de Republica Moldova și sunt aduse insulte la adresa autorităților de pe malul drept.

Cele mai răsunătoare dosare în care figurează acesta este procesul împotriva fostului președinte RMN, Evghenii Șevciuk, Gurețki a fost cel care a solcitat ridicare „imunității de deputat a acestuia.”

Totodată se face vinovat de închiderea ilegală și a lui Oleg Horjan președintele partidului comunist din regiune, care încă se află în detenție, dar și multe alte dosare de încălcare a drepturilor omului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării