main logo
402

Președinția: Nu există temei pentru audit public al proiectului clădirii

Preşedinţia consideră că nu există temei pentru desfăşurarea auditului public al proiectului de asistenţă tehnică privind reconstrucţia clădirii.

Președinția: Nu există temei pentru audit public al proiectului clădirii

Potrivit agenţiei infotag, despre aceasta comunică serviciul de presă al Preşedinţiei în legătură cu decizia Parlamentului de a trimite Curtea de Conturi pentru efectuarea unui asemenea audit.

În ajun, Parlamentul a dispus Curţii de Conturi să efectueze auditul reconstrucţiei clădirii administraţiei preşedintelui, realizată din banii Turciei. 

Hotărârea a fost luată la iniţiativa fracţiunii Partidului Comuniştilor, care consideră că "proiectul a fost realizat cu încălcarea principiului transparenţei, fără desfăşurarea licitaţiilor".

"În urma adresării Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, către Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip ErdoДџan, cu sprijinul Guvernului Turciei, a fost implementat proiectul de asistenţă tehnică "Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova", prin intermediul Agenţiei Turceşti pentru Colaborare şi Coordonare (TIKA), care a coordonat toate aspectele cu caracter financiar, asumându-şi integral controlul asupra realizării acestui proiect", menţionează serviciul de presă al Preşedinţiei.

În comunicat se aminteşte că proiectul respectiv a fost executat în limita Protocolului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind termenele şi condiţiile generale pentru dezvoltare, semnat la 2 aprilie 2015, ratificat prin Legea nr. 112 din 28 mai 2015.

"Prin urmare, pentru renovarea clădirii prezidenţiale nu au fost alocate mijloace financiare din bugetul de stat, bugetul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova nu a suportat cheltuieli în acest sens, fiind evident motivul neindicării acestor mijloace în raportul privind executarea bugetului autorităţii. Mai mult ca atât, instituţia prezidenţială nu a avut nicio implicare în contractarea subantreprenorilor în procesul de efectuare a lucrărilor menţionate", se arată în comunicat.

Documentul precizează că "datele privind proiectul de asistenţă tehnică "Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova" sunt publicate pe Platforma pentru gestionarea asistenţei externe a Guvernului Republicii Moldova".

"Suplimentar, informăm că "TIKA" este o agenţie de implementare a proiectelor de dezvoltare, realizate de către Republica Turcia în Republica Moldova, iar printre proiectele puse în practică în Moldova se numără: renovarea secţiei de reabilitare a IP "Institutul mamei şi copilului", renovarea şi dotarea sălii de sport a Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială "Fulger", renovarea Centrului de Reabilitare şi Protecţie Socială a copiilor în situaţie de risc din oraşul Tvardiţa. Totodată, în UTA Găgăuzia se află în derulare mai multe proiecte cu sprijinul Republicii Turcia, printre care: construcţia unui spital, a unei grădiniţe de copii şi a unui Centru de creaţie în Comrat, precum şi a unui azil de bătrâni în Ceadîr-Lunga", subliniază serviciul de presă al Preşedintelui.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării