main logo
260

Președintele în exercițiu al OSCE va întreprinde o vizită în R. Moldova

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul suedez de Externe, Ann Linde, va efectua o vizită în Republica Moldova în luna octombrie.

Președintele în exercițiu al OSCE va întreprinde o vizită în R. MoldovaFoto: IPN

Terenul pentru vizită a fost pregătit de către reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, care a încheiat o vizită oficială de două zile în Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În cadrul vizitei, oficialul a analizat situația în procesul de reglementare transnistreană. La Chișinău, reprezentantul special s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, și vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. 

La Tiraspol, Thomas Mayr-Harting s-a întâlnit cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, și reprezentantul politic din partea Transnistriei, Vitali Ignatiev.

Într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE în Moldova se precizează că, în cadrul discuțiilor, Mayr-Harting a făcut schimb de opinii cu privire la situația în procesul de reglementare înainte de următoarea vizită a președintelui în exercițiu al OSCE. El a subliniat necesitatea de a avansa acest proces, precum și de a elabora noi propuneri comune. 

De asemenea, a analizat potențialul de a realiza progrese în ceea ce privește aspectele-cheie care îmbunătățesc viața oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv libertatea de mișcare, protecția drepturilor omului, transportul și asistența medicală.

„De asemenea, aceste întâlniri au oferit o bună oportunitate pentru a discuta provocările actuale și viitoare, precum și perspectivele organizării unei reuniuni orientate spre rezultate în formatul 5+2, în această toamnă. 

Reprezentantul special a salutat disponibilitatea părților de a participa la o astfel de reuniune 5+2 la Stockholm, pe care Președinția suedeză a OSCE este pregătită să o convoace”, se mai spune în comunicat.

În timpul vizitei sale, reprezentantul special s-a întâlnit și cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării