main logo
748

Presa străină: Moldova intensifică lupta cu corupția prin sistemul MTender

Moldova a lansat un sistem electronic de achiziții electronice, care speră că va transforma radical modul în care fondurile publice sunt cheltuite în țară.

Presa străină: Moldova luptă cu corupția prin sistemul MTender

Noua abordare a fost introdusă în comun de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Organizația Mondială a Comerțului și Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la Timpul.md.

Portalul emerging-europe.com descrie avantajele noului sistem, care oferă transparență, deschidere și responsabilitate deplină într-un pas important în lupta împotriva corupției. Beneficiile achizițiilor electronice includ, de asemenea, îmbunătățirea accesului pe piață și a concurenței, promovarea integrității, reducerea costurilor de informare și facilitarea accesului la informații.

Noul sistem electronic, numit MTender, a fost introdus în toate ministerele și în cele 100 de entități subordonate. Astfel, se urmărește crearea, și adoptarea cadrului tehnic și juridic necesar pentru achiziții publice transparente, cu sprijinul activ al BERD și al Uniunii Europene (UE).

Proiectul a fost inițiat în februarie 2016 și a costat 1,2 milioane de euro, furnizat de UE în cadrul programului EuropeAid.

Angajamentul BERD în acest domeniu revine la sprijinul băncii pentru efortul Republicii Moldova de a adera la Acordul privind achizițiile publice din cadrul OMC, care a fost realizat în mai 2016. Pe această bază, BERD, care și ea a adoptat aceste reguli, a fost invitată să sprijine următorul mare pas, achizițiile electronice.

BERD consideră că transparența și responsabilitatea sunt o componentă majoră a unei administrații eficiente și curate. 

Eliminarea practicilor dubioase economisește sume enorme de bani, face administrația publică mai eficientă și - prin furnizarea unor servicii mai bune și mai eficiente din punct de vedere al costurilor - sporește încrederea oamenilor în autorități.

În plus, un sistem de achiziții electronice de ultimă generație reprezintă, de asemenea, un element major în mobilizarea investițiilor prin îmbunătățirea mediului de afaceri, mai notează jurnaliștii de la emerging-europe.com

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. 

De la începutul activității sale în țară, banca a investit aproape 1,3 miliarde de euro în peste 120 de proiecte în sectorul financiar, afaceri agricole, sectorul energetic, infrastructură și producție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării