main logo
2200

Presa: Cine l-a împușcat mortal pe tânărul din armata transnistreană

Presa din stânga Nistrului dezvăluie detalii despre moartea lui Alexandru Ceban, recrutul în vârstă de 18 ani, împușcat vineri, 16 iulie, în timpul unor exerciții militare.

Presa: Cine l-a împușcat mortal pe tânărul din armata transnistreană

Potrivit site-urilor de știri de la Tiraspol, tânărul a fost împușcat dintr-o armă Kalașnikov montată pe o blindată. Împușcătura a fost efectuată de adjunctul comandantului Ivan Malahovski, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md. 

Acesta a intrat în compartimentul blindatei și, fără să se asigure că pe teritoriul poligonului nu este nimeni, a efectuat o rafală.

În urma rănilor primite tânărul a decedat pe loc. Ivan Malahovski a fost reținut și, la momentul actual, prin decizia instanței de la Tiraspol, se află în izolatorul de detenție preventivă.

Amintim că Biroul de reintegrare a solicitat organelor de drept să investigheze acest incident în regim de urgență și, totodată, a sesizat Oficiul Avocatului Poporului asupra necesității de a monitoriza acest caz în regim prioritar și de a acorda toate formele de asistență disponibile și relevante în acest sens.

Anterior, Promo-LEX, organizație specializată în apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, a prezentat un studiu cu privire la consecințele încorporării forțate a tinerilor în structurile paramilitare din această regiune. Potrivit autorilor studiului, tinerii din stânga Nistrului, neavând remedii eficiente la îndemână sau o alternativă legală, de regulă, sunt forțați să aleagă între serviciul militar într-o structură paramilitară ilegală, închisoare și alte numeroase probleme.

Promo-LEX a descris mai multe exemple de cazuri de încălcare a drepturilor omului în cadrul acestor structuri și a atras atenția autorităților că încorporarea tinerilor a avut loc chiar și pe timp de pandemie, în primăvara anului 2020.

Caracterul forțat al acestei structuri reiese, pe de o parte, din obligația absolută de încorporare a tinerilor în vârstă de 18-27 de ani într-o structură paramilitară care este din start ilegală, iar pe de altă parte, din sancțiunile drastice pe care le riscă persoanele ce încearcă să se împotrivească acestor reguli.

Cu alte cuvinte, cadrul juridic local reprezintă o capcană bine stabilită pentru tinerii din regiunea transnistreană doar pentru simplul fapt că au o anumită vârstă și au domiciliul în una dintre localitățile controlate de regimul de la Tiraspol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării