main logo
2625

Presa ar putea fi amendată cu până la 100.000 de lei pentru dezinformare

Posturile TV și radio ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 100 de mii de lei pentru dezinformarea care afectează securitatea spațiului informațional al Republicii Moldova, iar site-urile vor fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Presa ar putea fi amendată cu până la 100.000 de lei pentru dezinformareFoto: giz.de

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în prima lectură joi, 7 aprilie, proiectul de lege cu privire la securitatea informațională, transmite Știri.md cu referire la ZdG.

Pentru aprobarea inițiativei legislative au votat 56 de parlamentari. În timpul prezentării proiectului de lege, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și cei ai Partidului Politic „ȘOR” s-au declarat împotriva proiectului.

Conform proiectului, răspândirea dezinformării sau a informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public se sancționează cu amendă de până la 22.500 de lei în cazul persoanelor fizice, iar cele juridice – cu amendă de până la 60.000 de lei.

SIS va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

Furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online și furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi obligați ca, la indicația executorie a Serviciului de Informații și Securitate, să întrerupă imediat transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare/informații false ce afectează securitatea informațională.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării