main logo
4528

Preoții moldoveni care justifică războiul din Ucraina: Porunca lui Dumnezeu

În loc să cheme oamenii la pace și la acțiuni de solidaritate în contextul războiului din Ucraina, câțiva preoți moldoveni care slujesc la biserici ce aparțin Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, promovează informații false despre această invazie, răspândind aceleași mesaje ca și propaganda Kremlinului.

Preoții care justifică războiul din Ucraina: Porunca lui Dumnezeu

Bunăoară, preotul din satul Cotova, raionul Drochia, Ioan Grigoraș, spune că acest război reprezintă „porunca lui Dumnezeu”, ca o pedeapsă împotriva marșurilor comunității LGBT, transmite Știri.md cu referire la Stopfals.md

Alți preoți activi pe Facebook distribuie pe rețelele sociale imagini și mesaje prin care sunt denigrați refugiații ucraineni sau falsuri despre presupusele laboratoare biologice în Ucraina.

„Războiul din Ucraina e din cauza păcatului greu”

Parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, Ioan Grigoraș a declarat în cadrul emisiunii „Cuvântul preotului”, difuzată la 13 martie 2022 de Drochia TV, că războiul din Ucraina a pornit din cauza păcatului, pentru că în această țară au fost organizate marșuri ale minorităților sexuale.

Această emisiune este difuzată în direct, iar preotul răspunde la întrebările enoriașilor despre canoanele bisericești: cum să te rogi, când să dai de pomană, când se ține post etc. În timpul emisiunii, un telespectator a întrebat de ce Patriarhul Rusiei Kiril nu îl oprește pe „criminalul cela” pentru a stopa vărsările de sânge (min. 53:41). Telespectatorul s-a referit, cel mai probabil, la președintele Rusiei, Vladimir Putin. Preotul însă a înțeles (sau simulează că a înțeles) că a fost numit „criminal” Patriarhul Kiril și ține un discurs de aproape 20 de minute în apărarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse. „Războiul nu are nicio legătură cu Patriarhul. El a vorbit de ce a început războiul din Ucraina - din marșuri pe care le-au făcut cu atâta triumf cei care au adus păcatul greu în lume”, a declarat preotul. El îi reproșează enoriașului că a făcut un păcat mare că l-a numit criminal pe „mai marele”, iar pentru asta să se pocăiască. „Tot ce s-a întâmplat, patriarhul a spus că s-a întâmplat din cauza păcatului. Cum să îl numești pe patriarh criminal dacă acestea (n.r.: marșurile) s-au săvârșit acolo. S-a făcut răul, au mers cei care se iubesc bărbat cu bărbat, femei cu femei și altele la rândul lor. Ei fac și defilează. Nu a pornit patriarhul, nu. Dați-vă bine seama când vorbiți...”, îl atenționează preotul pe cel care a adresat întrebarea.

Ulterior, preotul Ioan Grigoraș sugerează că războiul din Ucraina reprezintă „porunca lui Dumnezeu” și face trimitere și la eroul biblic Saul, care a distrus în război un popor antic - amoniții. Aparent, preotul îl compară pe Vladimir Putin cu Saul, iar pe patriarhul Kiril cu judecătorul Samuil. „Dumnezeu l-a trimis pe Saul, prin Samuil, ca să-i nimicească pe amalviți (amoniți). Și i-au ucis până la unul. Era criminal Samuil? Nu, porunca lui Dumnezeu a fost. (... ) Dumnezeu i-a poruncit lui Saul să nimicească. A nimicit Sodoma de la mic la mare”, a mai spus preotul.

Ioan Grigoraș reia mesajul că războiul a început din cauza toleranței față de minoritățile sexuale în Ucraina și că un marș al acestora ar fi fost mai grav decât un război care a provocat deja mii sau zeci de mii de victime și aproximativ 3,5 milioane de refugiați: „S-a făcut parada aceasta într-o țară creștină, dacă s-o numesc creștină, vă dați seama ce păcat este? Războiul nu este acesta, acela era război, când au făcut defilarea aceasta. Acela a fost cel mai greu război”.

Predica patriarhului Rusiei Kiril

Prin modul său de a justifica războiul din Ucraina, preotul Grigoraș de la Cotova amintește de predica patriarhului Rusiei Kiril din 6 martie 2022, în care s-a făcut referire la paradele reprezentanților minorităților sexuale, care nu ar fi fost acceptate în regiunea Donbas, iar Kiril lasă să se înțeleagă că anume din această cauză Ucraina a fost atacată de Rusia. „De opt ani au existat încercări de a distruge ceea ce există în Donbas. Iar în Donbas există respingere, o respingere fundamentală a așa-ziselor valori care sunt oferite astăzi de cei care pretind puterea mondială. Astăzi există un astfel de test de loialitate a acestei puteri, un fel de trecere la acea lume „fericită”, lumea consumului în exces, lumea presupusei „libertății”. Știți ce este acest test? Testul este foarte simplu și în același timp groaznic - aceasta este o paradă gay. Cererile de a fi organizate parade gay sunt un test de loialitate față de acea lume (n.r.: puterea mondială); și știm că dacă oamenii sau țările resping aceste cereri, atunci nu intră în acea lume, devin străini de ea”, a spus patriarhul rus, care mai menționează că luptele din Ucraina sunt de importanță „metafizică”.

Cine este Ioan Grigoraș? Discurs discriminatoriu și partizanat politic

Preotul Ioan Grigoraș de la biserica din Cotova a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Este cunoscut pentru discursurile sale de instigare la ură și discriminare, el fiind unul dintre cei patru preoți care în noiembrie 2016, în turul doi al campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, i-au adus grave acuzații Maiei Sandu, favorizându-l pe Igor Dodon, care a învins la scrutinul respectiv.

Conferința respectivă a fost prezentată ca dovadă a utilizării discursului de ură și a implicării bisericii în alegeri, iar Curtea Constituțională i-a cerut Parlamentului să interzică partizanatul politic din partea cultelor religioase. „Ziarul de Gardă” a scris ulterior că părintele Grigoraș s-a implicat în politică de-a lungul anilor, fiind consilier din partea PLDM, apoi candidat la funcția de primar din partea formațiunii conduse atunci de Renato Usatîi, ca mai apoi să se afilieze PSRM.

Preot care promovează falsul propagandistic despre „denazificarea Ucrainei"

Victor Gangan, paroh al bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” din satul Izbiște, Criuleni, a distribuit pe pagina sa de Facebook un video în care se spune că în Ucraina ar exista naziști și sunt rulate imagini cu tineri înarmați, purtând simbolul nazismului. Este transmis mesajul că în țara vecină Euromaidanul ar fi fost organizat tot de naziști.

În alt video publicat de acest preot la 28 februarie 2022, la patru zile de la invazia armatei ruse în Ucraina, un preot spune că războiul nu a început acum, dar cu opt ani în urmă, dar în prezent el se termină. Și că vinovat de acest război este Maidanul.

Mesajul denazificării Ucrainei este, de fapt, unul propagandistic promovat de oficialii și presa pro-Kremlin.

Preotul conspiraționist de la Vărzărești promovează mesajele Kremlinului

Un alt „slujitor al Domnului” care promovează falsuri despre războiul din Ucraina este preotul Sergiu Ivanov, parohul Bisericii „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vărzărești, Nisporeni. El distribuie pe pagina sa de Facebook linkuri sau comentarii care susțin teoriile conspirației despre „laboratoare biologice în Ucraina”, mesaje frecvent diseminate de propaganda pro-Kremlin. „Până la urmă s-a confirmat! SUA au laboratoare de cercetare a armelor biologice pe teritoriul Ucrainei! Cine e vinovat de dezastrul acestei țări?”, a comentat preotul Ivanov la 9 martie.

La 18 martie curent, același preot a publicat un video în care o persoană ce vorbește în slovacă susține că armata ucraineană ar omorî civili și că Ucraina ar minți în privința războiului.

Preotul Sergiu Ivanov este cunoscut ca un adept înflăcărat al teoriilor conspirației despre pandemia noului coronavirus și despre vaccinare. El a ajuns în vizorul public în special după declarațiile sale despre un caz când autoritățile le-ar fi propus bani rudelor unei persoane decedate, ca să declare că a murit de COVID-19. Aceste afirmații nu au fost confirmate. La începutul pandemiei, preotul a afirmat că un bătrân din localitate ar fi decedat, iar Poliția ar fi încercat să scrie că a murit de COVID-19. Portalul Stopfals.md a verificat în anul 2020 declarațiile preotului și a constatat că ele sunt false.

Sergiu Ivanov a fost și invitatul lui Iurie Roșca, într-un material video, în care se arată indignat de restricțiile impuse bisericilor de către autorități în timpul și după starea de urgență. Iurie Roșca îl descria ca „cea mai vocală personalitate din Mitropolia Moldovei, simbolul răzvrătirii și al nesupunerii”. Fostul politician Iurie Roșca este la fel un promotor al teoriilor conspirației și al mesajelor pro-Kremlin.

Transmite mesaje care dezbină

Iar preotul Marcel Borozan, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Racovăț, raionul Soroca, a distribuit pe Facebook un video cu titlul „Cum se comportă emigranții ucraineni în Moldova”, în care un bărbat l-ar obliga pe altul să spună „Slavă Ucrainei!”, inducând astfel mesajul că refugiații ucraineni ar fi agresivi și periculoși. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării