main logo
2412

Premierul Ciocoi anunță cum spionul rus a folosit pașaportul moldovenesc

Un agent rus dat în căutare de Cehia a folosit un paşaport moldovenesc falsificat, pe numele Nicolai Popa. Agenţia Servicii Publice a anunţat că nu există niciun cetăţean moldovean cu acest nume care să aibă un document cu datele de identificare prezentate în presa internaţională.

Premierul Ciocoi anunță cum spionul rus a folosit pașaportul moldovenesc

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a povestit la "Primele Ştiri" de la Prime că paşaportul falsificat a fost utilizat pentru accesul la un depozit armat din Cehia, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

"Există bănuieli rezonabile ca paşaportul care se presupune că ar fi expirat cu mult decât a fost utilizat de către presupusul Nicolae Popa, a fost falsificat, fiind aplicată fotografia altei persoane. "Nicolae Popa" a fost scris peste numele care figura anterior în paşaportul respectiv. 

"Tovarăşii" respectivi au utilizat paşaportul presupusului Nicolae Popa, aflându-se în Republica Cehă, pentru a solicita în formatul online permisiunea de a veni la baza corespunzătoare, nu era o bază militară, era un depozit armat", a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Şi ASP a precizat că paşaportul respectiv a fost eliberat pe numele altei persoane. Mai exact, coincid seria şi numărul documentului. Agenţia nu a oferit mai multe detalii pe motiv că acestea sunt date cu caracter personal.

Duminică, Cehia a anunţat în căutare doi bărbaţi despre care presa a scris că fac parte dintr-o unitate a serviciului militar de informaţii al armatei ruse, specializată în sabotaje, acţiuni subversive şi asasinate. 

Cei doi ar fi implicaţi în explozia din 2014 de la un depozit de muniţii din Cehia. Bărbaţii ar fi folosit mai multe paşapoarte false în misiunile din Europa, scrie BBC. 

Printre acestea, unul pe numele Ruslan Tabarov din Tadjikistan şi celălalt cu numele Nicolai Popa din Moldova. 

Fotografiile celor doi sunt identice cu cele ale suspecţilor Ruslan Boshirov şi Alexander Petrov implicaţi în 2018 în tentativa de asasinare cu noviciok în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării