main logo
2080

Premieră: Zeama și vinurile din Moldova, pe paginile Ghidului Michelin

Acum câțiva ani, trei compatrioți de-ai noștri s-au întâlnit în China ca să sfideze stereotipurile. Astfel a apărut restaurantul cu bucătărie europeană, “Ganea kitchen fairy tales”, în care, după un timp, gastronomia moldovenească a devenit “cireașa de pe tort”.

O faptă îndrăzneață, veți zice voi. Iar recent, localul a obținut renumitul platou Michelin – cel mai mare premiu acordat restauratorilor, și a fost înscris în Ghidul Michelin.

Despre ce au făcut ca să ducă inconfundabila cultură moldovenească peste hotarele țării, despre urcușurile și coborâșurile din calea lor, ne împărtășesc povestea lor de succes conaționalii noștri – restauratorul Eugen Rudoi și omul de afaceri, proprietarul vinăriei “Land of Basarabia”, Igor Ganea, într-un interviu pentru Point.md.

Igor, de ce anume China?

— Însăși ideea unui restaurant în China n-a apărut brusc. A fost nevoie de o cale anevoioasă de 12 ani. Pe când aveam doar 22 ani, iar la suflet aveam doar cinci mii de dolari, câștigați cu multă trudă, mi-am luat un bilet într-o singură direcție și am zburat în China, visând să-mi deschid propria afacere. Poate am avut noroc, dar poate într-adevăr am explorat fiecare colț din Shenzhen, dar până la urmă am reușit să-mi găsesc nișa favorabilă, care a devenit pentru mine punctul de plecare. De-a lungul anilor pe care i-am petrecut acolo, am reușit să-mi încerc forțele în mai multe domenii, ba chiar am ajuns să ocup postul de director pentru piețele externe într-o companie importantă. Și, v-o spunem în secret, inițial nu intenționam să deschidem un restaurant în China. Eu și Jenia ne gândeam la Barcelona! Dar Guangzhou este o metropolă cu douăzeci de milioane de locuitori, în care cultura europeană abia prinde rădăcini. De aceea noi am privit acest oraș ca pe o provocare, un fel de “Vest Sălbatic din sec. 21”, unde vii, nefiind cunoscut de nimeni, și ajungi să devii cineva cu renume.

Eugen, cum credeți, deschiderea unui restaurant în China și în Moldova este unul și același lucru?

— Din punct de vedere tehnic – da, însă din alte puncte de vedere – desigur că nu. După cum ne-o demonstrează experiența, bariera lingvistică prezintă o problemă majoră, care provoacă un șir de inconveniențe și întârzieri. Altfel spus, nu este o sarcină pentru cei slabi din fire. Dar anume în asta și constă diferența dintre China și Moldova — aici este posibil practic orice! Orice idee, chiar și cea mai îndrăzneață și nebună, poate deveni realitate, atunci când există mai puține restricții. Îți rămâne doar să deschizi dicționarul, să închizi ochii și să mergi mai departe!

S-a scris mult despre voi în mass-media, dar s-a vorbit puțin despre conceptul principal al restaurantului. Eugen, ați putea lămuri această întrebare?

— Când am ajuns în China, am fost foarte mirat să observ că în multitudinea de restaurante cu specific european se servesc doar bucate “italiene”, și nu tocmai în cea mai reușită interpretare. Cu toate că localnicii de aici sunt interesați de cultura europeană, și în special de tradițiile gastronomice, restauratorii, în încercarea de a-i mulțumi pe vizitatorii lor, adaugă condimente locale la rețetele clasice. Acest lucru este făcut, cum s-ar zice, pentru o mai bună înțelegere de către chinezi a mâncărurilor europene. Dar noi, la rândul nostru, am decis din start că vom fi autentici. Argumentul a fost ceva de genul: restaurantul are ca temă principală vinul, iar un vin bun trebuie asociat cu carne. Și-apoi ce fel de moldovean sunt eu, dacă nu beau un vin la zeamă! Iată așa a apărut concepția restaurantului — să servim bucate europene autentice, așa cum le vedem noi, în combinație cu diferite soiuri de vin. Inițial, în meniul nostru era un singur fel de bucate tradiționale moldovenești – Zeama. Iar după ce mama mea a venit în vizită și a reușit să pregătească mai multe mâncăruri tradiționale moldovenești chiar la bucătăria restaurantului nostru, am urmărit reacția angajaților mei chinezi și am decis să încerc să lansez un meniu special moldovenesc. După cum vă dați bine seama, a meritat tot riscul. Și iată că azi, pentru prima dată în istoria țării noastre, zeama tradițională moldovenească și vinul basarabean sunt menționate pe paginile celui mai popular ghid de restaurante din lume!

Au apreciat chinezii bucătăria moldovenească?

— Spre surprinderea mea, toți oaspeții noștri vorbesc despre zeamă! Localnicii își aduc prietenii la o zeamă – mândria bucătăriei moldovenești, alții își comandă două porții deodată, iar ceilalți ne cer rețeta. Pentru moment, nu mai servim un meniu special moldovenesc, dar se pare că a venit momentul să-l introducem din nou – și chiar să extindem gama cu alte bucate tradiționale, atât de prețuite la noi în Moldova, iar acum admirate și în China.

Aflându-vă la zece mii de kilometri depărtare de casă, cum reușiți să pregătiți zeama, ca și cum mama tocmai ar fi gătit-o și servit-o la masă?

— Probabil veți râde, dar eu cred că noi, moldovenii, avem aceasta în sânge. Prima zeamă mi-am gătit-o eu singur, când m-a copleșit dorul de casă și am vrut să simt măcar pentru o clipă acea senzație de nedescris, când te simți ca acasă. Îmi amintesc că acea zeamă a fost acrită cu suc de lămâie și gătită cu verdeață de coriandru — cu greu aș putea s-o numesc o zeamă clasică, dar după ce mi-a lipsit o lună întreagă, gustul ei mi-a părut divin. Desigur, la restaurantul nostru gătim totul după rețeta tradițională: pui proaspăt de la fermă, verdeață direct din grădină, borș acru (da, borș acru veritabil, îl gătim singuri!). Unica problemă este să găsești leuștean în China. Căutând această verdeață, se pare că am învățat traducerea denumirii sale în toate limbile, până când m-am convins că în China nu crește nici “любисток”, nici “lovage”. Deci, leușteanul îl aducem din Moldova natală. Tocmai am primit un lot nou. De aceea, dacă veți merge în vizită în Guangzhou, treceți pe la noi și serviți o zeamă!

Eugen, Igor, spuneți-ne mai multe despre cum ați intrat în ghidul Michelin! Pentru că, înaintea voastră, niciun moldovean n-a reușit s-o facă.

Eugen:

Platoul Michelin este oferit localurilor care tind spre obținerea stelelor Michelin. Ce vă pot spune? Când eram acasă, credeam că este un lucru imposibil. Doar citeam și deveneam inspirați de restaurantele care au reușit să intre în ghid. Despre cine și când ne-a inspectat localul, nu vom afla niciodată. Știm doar că acum va trebui să-i așteptăm în vizită mai des, dar suntem pregătiți.

Igor:

Îmi aduc aminte de momentul în care au venit la noi pentru prima dată și, înmânându-i o carte de vizită lui Jenia, au întrebat: „Știți ce este Michelin?” Apropo, au fost foarte surprinși că știam foarte bine acest lucru. Și mai suntem siguri că, în general, au fost surprinși de faptul că niște băieți dintr-o țară (mai exact, chiar dintr-o regiune întreagă), unde Michelin nu era deloc prezent, au reușit să creeze un concept de așa nivel. Mai mult chiar, acest lucru se citește ușor printre rândurile din ghidul însuși. Apropo, am văzut descrierea restaurantului nostru în Michelin doar după ce am intrat în ghid. Acolo se remarcă faptul că Jenia este un restaurator din Moldova, dar nu numai asta. Pentru prima dată în istoria existenței ghidului, se pomenește de zeama noastră moldovenească și, desigur (aici permiteți-mi un moment de vanitate), vinul nostru moldovenesc. Cred că această victorie, desi una mica, ne permite să fim mândri de produsele noastre naționale, nu numai la nivel local, dar acum și la nivel internațional. Nu mint când spun că acum este mult mai ușor de vândut o sticlă de vin de-al nostru, pentru că putem deschide ghidul Michelin și arăta persoanei că, uite, este vorba despre acest vin menționat aici.

Igor, care sunt planurile dvs. de viitor? Când ne veți da vestea despre deschiderea următorului restaurant?

— “Ganea kitchen fairy tales” a avut scopul să ne învețe cum să lucrăm pe o piață atât de exotică pentru noi. De fapt, am trecut deja prin foc și pară. Am avut și momente în care Jenia era nevoit să preia singur comenzile, apoi să alerge la bucătărie și să pregătească un steak pentru client. Astfel de momente ni le amintim cu zâmbetul pe buze. Ca toți ceilalți restauratori din lume, am trecut și noi printr-o perioadă de criză nebună cu personalul, am acceptat faptul că uneori ploaia din Guangzhou poate continua întruna timp de o lună, iar acestea nu sunt tocmai cele mai bune condiții pentru o afacere ... Dar țevile de cupru sunt încă departe, pentru că aprecierea de astăzi este doar un avans pentru proiectele noastre viitoare. Avem și proiecte noi, nu doar pe hârtie, ci în plină desfășurare. Dar aceasta o altă poveste, un “fairy tale” complet diferit, despre care vom avea mai multă plăcere să vorbim când vom tăia din nou panglica roșie …

Nu vă este frică?

— Nu le este frică doar celor proști. Probabil că este vorba de mai multă responsabilitate: doar acum suntem deja supravegheați de cei mai autorizați critici din industrie.

Vom mai auzi în continuare de nume moldovenești în restaurantul dvs.?

— Nu aș vrea să anticipez lucrurile, dar din moment ce vorbim la modul sincer, voi spune că în țara noastră există mulți băieți talentați, restauratori și bucătari care, prin abilitățile lor, pot surprinde și cuceri nu numai Moldova, ci și întreaga lume. De aceea, în viitorul apropiat, echipa noastră se va completa cu câțiva compatrioți ale căror nume sunt deja cunoscute unui cerc larg de cititori, dar să lăsăm intriga să rămână intrigă până la sfârșit.

Igor, Eugen, ce sfaturi le puteți da celor care își doresc să-și realizeze visele în proiecte ca al vostru?

Igor:

— Pentru început, nu vă fie teamă de proporții. Orașele mari întotdeauna presupun mai multe posibilități, dar aceasta nu înseamnă că veți câștiga ceva de-a gata. Acolo unde sunt profituri mari, sunt adunate și cele mai strălucite minți. Însă dacă într-adevăr ați devenit deja cel mai bun din domeniu și nu mai este loc pentru a crește, a sosit timpul să schimbați sfera de activitate, dealtfel flacăra motivației se va stinge și, într-o bună zi, veți deveni sumbru și lipsit de entuziasm.

Eugen:

— Așa e. Orice proiect v-ați propune să faceți, extindeți-vă orizonturile, încercați să priviți piedicile nu ca pe o problemă, ci ca pe o oportunitate. Și neapărat IUBIȚI ceea ce faceți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării