main logo
717

Premieră în Moldova: Fetiței de 9 ani i s-a făcut transplant de ficat

Premieră medicală în Republica Moldova: medicii au efectuat primul transplant hepatic la copil. Intervenția a avut loc pe data de 13 februarie 2019 de către o echipă de medici din România, alături de echipa medicilor din Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga.

Premieră în Moldova: Fetiței de 9 ani i s-a făcut transplant de ficat

Pacienta este o fetiță de 9 ani, diagnosticată cu un sindrom depistat doar la trei copii moldoveni în ultimii 30 de ani, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

Echipa de medici din România a fost condusă de către Vlad Brașoveanu, șef al echipei de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni din București, iar doctorii moldoveni au lucrat sub conducerea lui Adrian Hotineanu. 

Pacienta are nouă ani. Ea a fost diagnosticată cu sindromul Budd-Chiari (insuficiență hepatica), o boală rară care afectează ficatul. 

Șefa Secției Terapie intensivă MCC, dna Vera Dogotari povestește că totul a decurs conform planului stabilit pre-operator. 

„Fetița s-a aflat timp de 48 de ore s-a la ventilația artificială a plămânilor. La moment, starea ei este relativ satisfăcătoare”, spun doctorii.

Donatorul este un voluntar care dorește să-și păstreze anonimatul.

În prezent, fetița se află în Secția terapie intensivă transplant neuro-hepato-bilio chirurgie. Acum, totul depinde de felul în care v-a reacționa organismul pacientei la noul organ.

În ultimii 30 de ani, în ţara noastră doar trei copiii au fost diagnosticaţi cu sindromul Budd-Chiari. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării