Pregătiri de Paști: Cetățenii, îndemnați să verifice minuțios produsele cumpărate
În această perioadă, când cetățenii sunt în febra pregătirilor pentru Paști, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) înseamnă oamenii să fie precauți și să verifice minuțios produsele alimentare achiziționate.

Astfel, cetățenii sunt îndemnați să cumpere alimente doar din unitățile înregistrate de ANSA și să fie foarte atenția la integritatea ambalajului și termenul de valabilitate al produselor alimentare, transmite Știri.md.
Totodată, produsele trebuie verificate și organoleptic: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.).
„Toate produsele alimentare preambalate, inclusiv cele de patiserie (pasca, cozonacii) trebuie să fie, obligatoriu, etichetate. Mențiunile de pe eticheta produsului să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Aceasta trebuie să conțină denumirea produsului, ingredientele, numele producătorului/importatorului, contactele acestuia, alergenii prezenți și termenul de valabilitate”, notează ANSA.
Oamenii trebuie să fie atenți îndeosebi la cumpărarea cărnii.
„Carnea proaspătă este elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, caracteristic speciei, în urma apăsării cu degetul trebuie să revină la forma inițială. Carnea sigură pentru consum este cea care are aplicată ștampila (marca de sănătate) pe carcase sau semicarcase, trebuie să fie vizibilă, trebuie să fie însoțită de certificatul sanitar-veterinar!
Excepție are carnea de miel/ied din gospodăriile casnice! Proprietarii exploatațiilor nonprofesionale a căror număr de animale nu depășește 50 de oi sau capre mature și descendenții acestora (până la vârsta de 6 luni), își pot comercializa carnea de miel/ied, sacrificată tradițional în propria gospodărie, în condiții igienice suficiente, în baza carnetului de sănătate al animalelor.
Valorificarea acestor produse este admisă doar fie direct din gospodărie, fie în locuri autorizate în acest scop (piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace)”, explică ANSA.
Întrucât și ouăle vor fi un aliment nelipsit de pe masă, cetățenii trebuie să examineze aspectul exterior al acestora înainte de a le cumpăra.
„Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM: xx.yy.zz (ziua, luna și anul). După procurare, produsele alimentare trebuie păstrate la frigider”, comunică instituția.
Totodată, pentru a evita risipa alimentară, ANSA îndeamnă cetățenii să prepare mâncare atât cât este necesar pentru familie.
Oamenii mai sunt atenționați să nu cumpere alimente din locurile neautorizate.
„Comercianții care vând produse alimentare din portbagajele mașinilor, pe străzi sau în alte locuri neautorizate, nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.
Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare”, se mai precizează în comunicatul ANSA.
În acest context, de menționat că de Paști pe mesele tradiționale ale multor moldoveni nu va lipsi vinul, în special licorosul roșu „Pastoral”. Astfel, ANSA vine cu recomandări și informații utile privind alegea corectă a produsului.
Citește și: ANSA: Atenție la vopselele pentru ouă. Unele pot fi toxice