main logo
6846

Precizările Agenției de Mediu privind praful saharian: Nu e un pericol

Un nor de praf saharian a fost resimțit pe teritoriul Republicii Moldova, pe data de 23 aprilie, începând cu ora 00:00, care s-a menținut pe parcursul nopții spre 24 aprilie. Cu precizări în acest sens au venit reprezentanții Agenției de Mediu.

Precizările Agenției de Mediu privind praful saharian: Nu e un pericolImagine simbol/Foto: Facebook/Agenția de Mediu

Potrivit Agenției de Mediu, picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice, transmite Știri.md.

Se menționează că condițiile meteorologice atestate ca precipitațiile atmosferice au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic.

„Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie depunându-se pe suprafața solului și astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu la stațiile automate din municipiul Chișinău și satul Mateuți, raionul Rezina, în aer nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5”, precizează Agenția de Mediu.

De asemenea, se menționează că, în după-amiaza zilei de astăzi, 24 aprilie, masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de Republica Moldova.

Știri.md amintește că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) din România a anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și Republica Moldova.

Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării