main logo
17394

Precizări oficiale: Ce au făcut un deputat PAS și câțiva jurnaliști în SUA

Deputatul PAS, Radu Marian, împreună cu câțiva jurnaliști din Republica Moldova, a mers pentru câteva zile în Las Vegas, SUA.

Precizări: Ce au făcut un deputat PAS și câțiva jurnaliști în SUAColaj: știri.md

Scopul vizitei a fost participarea la Convenția Moldo-Americană, care se desfășoară anual în diferite locații din SUA și este organizată și finanțată exclusiv din banii comunității moldovenilor din America de Nord, transmite Știri.md.

Pe lângă deputatul Radu Marian, la eveniment au participat și Alexandru Cozer, Dorin Galben, Emilian Crețu.

Membra comitetului de organizare a Convenției Moldo-Americane, Elena Dragalin, a venit cu mai multe precizări oficiale ce țin de eveniment, pentru Știri.md:

''Convenția Moldo-Americană este o platformă de comunicare, care întrunește moldovenii din America de Nord la un eveniment anual. Fiecare ediție se desfășoară în diferite orașe pentru a consolida comunitățile locale și a le da oportunitatea de a fi gazde. 

Anul acesta, între 3 și 5 decembrie, s-a desfășurat cea de-a 7-a ediție a Convenției în orașul Las Vegas, unde avem o comunitate frumoasă și unită, care ne-a făcut să ne simțim extraordinar de bine pe cei veniți din alte părți. Am avut peste 200 de participanți din 17 state din SUA și două provincii din Canada.

Evenimentul este organizat și finanțat în exclusivitate de către comunitate. Optăm să nu avem finanțări din alte părți pentru a ne menține libertatea de a alege subiectele care se discută, cine sunt invitații, locul unde se va desfășura evenimentul etc. 

MAC este un eveniment comunitar, fără vreo afiliere politică sau de alt fel și răspunde intereselor comunității de moldoveni din America de Nord. 

Anul acesta am avut o susținere financiară mult mai mare ca de obicei. La unul dintre evenimentele organizate în cadrul Convenției, și anume Afternoon Tea with the Ambassador, unde sponsorii evenimentului s-au întâlnit la o cană de ceai cu ambasadorul Eugen Caras, s-a remarcat faptul că deschiderea antreprenorilor noștri de a finanța acest eveniment se datorează și schimbărilor spre bine pe care le anticipăm că vor avea loc acasă, în Moldova. Comunitatea este gata să sprijine reformele și să pună umărul.

Anume de aceasta la ediția din acest an a fost invitat și parlamentarul Radu Marian. Majoritatea participanților sunt din generația dlui Marian și atunci când am făcut invitația am ținut cont anume de acest fapt. 

Ne-am dorit o comunicare deschisă și fără bariere și cred că ne-a reușit. Radu s-a integrat imediat în comunitate și în acest weekend dumnealui a fost unul dintre noi, participanții la eveniment. Dar știu că se întoarce acasă cu un șir de subiecte la care să găsească răspunsul împreună cu colegii din Parlament. 

Printre acestea se numără dubla taxare, necesitatea de a simplifica vămuirea ajutoarelor sociale, serviciile consulare pe teritoriul a două state imense, precum sunt SUA și Canada, și unde avem doar câte un consulat pe coasta de Est și multe alte probleme, dar și sugestii despre cum ar putea fi îmbunătățite lucrurile. 

De exemplu, de la tribuna Convenției a venit sugestia de a include o nouă disciplină în curriculumul academic care ar pregăti specialiști în logistică. 

O bună parte dintre antreprenorii noștri activează anume în acest domeniu și ar dori să-și extindă businessul în Republica Moldova creând locuri de muncă și plătind impozite, dacă acestea ar fi calculate într-un mod echitabil de care să beneficieze atât statul, cât și cei care investesc. Antreprenorii noștri își doresc să aibă o activitate economică în Moldova care sa fie transparentă, în limitele legii și care să fie reciproc avantajoasă.

La eveniment am avut și invitați din rândul presei, selecția cărora s-a făcut în primul rând pe criteriul de integritate și consecvență, dar trebuie să recunosc că ne-am gândit și la demografia participanților. Ne-am dorit ca atmosfera să fie relaxată, întrebările și răspunsurile să curgă în ambele direcții fără șovăială și inhibiții. 

Dorin Galben și Alexandru Cozer au reușit să se încadreze în comunitate, dar și să-i facă pe participanți să se deschidă și să le povestească despre viața lor de aici. Diaspora mereu a sprijinit presa independentă în condițiile în care legislația în vigoare îi protejează mai puțin. Mulți dintre noi sunt patroni ai publicațiilor și posturilor independente, suntem multipli abonați și ne străduim să susținem sursele de informație în care avem încredere. Anume din această cauză drumul și cazarea lui Dorin și ale lui Alex au fost achitate din contul Convenției, la care au contribuit sponsorii noștri. A fost un lucru mic pe care l-am putut face ca să-i avem ca invitați.

Conventia susține și oamenii de artă de acasă în orice mod posibil. Pe Emilian Crețu participanții la Convenție l-au văzut în alt fel decât pe ecranele de sticlă. Emilian a participat în calitate de prezentator în panelul Cultură și ne-a povestit despre cum e să fii artist, cetățean activ și influencer în Moldova. Dora ne-a lipsit, dar ne-am bucurat să-l cunoaștem pe Emilian - omul, actorul si cetățeanul. Drumul și cazarea lui Emilian au fost, de asemenea, achitate din contul Convenției.

Sergiu Cumatrenco și Ion Borș au fost incluși în agendă deja când bugetul era făcut și ne-am permis să le achităm doar cazarea. 

Noi suntem la ediția a 7-a, ne-am organizat în diferite perioade când pe scena politică erau oameni diferiți. Dar mereu ne-am autofinanțat și nimeni nu ne poate spune despre ce să vorbim sau să nu vorbim'', a declarat Elena Dragalin.

Deputatul PAS, Radu Marian, a precizat pentru Știri.md că cheltuielile curente și cele pentru biletul de avion au fost acoperite atât de partidul PAS, cât și de el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării