730
0
Precizări de la Chișinău privind medicamentele aduse în stânga Nistrului
730
0

Chișinăul reacționează operativ, cu derogare de la termenele legale de autorizare a importului de medicamente în Republica Moldova pentru agenții economici înregistrați la Agenția Servicii Publice cu sediul în regiunea transnistreană.

Foto: moldova.org

Potrivit Serviciului Vamal, la 18 martie 2020, la solicitarea a 2 agenți economici înregistrați în R. Moldova au fost procesate într-o procedură accelerată autorizarea și importul, în data de 20 martie, a două loturi de medicamente prin punctele de trecere și în posturile vamale autorizate, la doar două zile de la recepționarea demersului părții transnistrene, transmite Știri.md.

Conform legislației naționale în vigoare, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) este obligată să asigure eficiența şi inofensivitatea medicamentelor.

"La 24 martie au fost eliberate autorizațiile de medicamente pentru 2 agenți economici înregistrați la instituția publică ASP, pentru alte loturi marfare de medicamente, care urmau să fie importate pe teritoriul raioanelor de est ale Republicii Moldova în 5 autovehicule.

Având în vedere că volumul total al medicamentelor urma să fie introdus în regiunea transnistreană de către 3 agenți economici în 5 unități comune de transport, iar unul dintre ei nu a prezentat decât la data de 24 martie cererile la adresa AMED pentru examinare, Comisia de specialitate nu a avut posibilitatea să se convoace și nici să elibereze autorizații pentru unul dintre operatorii economici menționați, fapt pentru care dezmințim că Chișinăul obstrucționează activitatea agenților economici.

Procedura accelerată în perioada situației de urgență, convenită cu AMED, pentru examinarea solicitărilor agenților economici ce operează în regiunea transnistreană, cu condiția că mărfurile rămân pe teritoriul dat este de la 3 la 5 zile lucrătoare, în funcție de volumul solicitat de mărfuri, precum și cu transmiterea către AMED, în prealabil, cu 3 zile lucrătoare, a documentației necesare", se arată într-un comunicat.

Astfel, la data de 23 și, respectiv, 25 martie curent, partea transnistreană a solicitat autorizarea importului altor două loturi de medicamente, decizii asupra acestora urmând a fi luate în ședința extraordinară AMED, planificată pentru 26-27 martie.

În baza demersurilor părții transnistrene, Biroul pentru Politici de Reintegrare înaintează interpelări către autoritățile competente, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Serviciul Vamal, pentru autorizarea operativă și asigurarea accesului populației din stânga Nistrului la medicamente.

Amintim că, anterior, agenții economici de pe malul stâng al Nistrului importau direct din Ucraina produsele necesare, însă, odată cu declararea stării de urgență, Ucraina a închis punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova de pe segmentul central.

Astfel, importul destinat regiunii transnistrene poate fi realizat doar prin posturile vamale autorizate de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter